Oppskrift på hjemmelaget sylte

Jeg fant heldigvis igjen oppskriften på krydderblandingen til sylten i dag, den var skrevet ned på en post-it lapp, og lå i boksen der en del krydder ligger. Det var jo en naturlig plass å ha den.

Jeg veide ikke kjøttet, men ble vel ca 4 kg kjøtt. Skar opp to små familieribber i passende biter til kjelen, og kokte kjøttet i ca 1 – 1 1/2 time

ingredienser til sylte

Jeg har funnet «min» egen blanding av krydder til sylten, noe som sikkert er veldig likt eller helt likt andre sin blanding.

Krydderblanding til sylte

12 ts gelatinpulver

4 ss salt

1 1/2 ss pepper

4 ts ingefær

2 ts nellik

1 ts allehånde

krydderblanding til sylte

Så kledde jeg formene med aluminiumsfolie

former til sylte

Og da var alt som heter ta bilde glemt.. Edit: men nå i år husket jeg på å ta ett bilde mens jeg skar kjøtt, slik ble det

dsc00709-640x444
Men framgangsmåten er enkel, skar kjøtt/flesk i skiver og biter, ca 1/2 cm tykke (se bilde av ferdig sylte), og la det lagvis i formene med krydder imellom. Jeg var veldig raus med krydderet, siden jeg liker smak på sylten.

Når jeg hadde fylt opp formene med kjøtt, flesk og krydder, så brettet jeg folien over. Varmet opp stekeovn på 85 grader, og satte formene i en langpanne med vann i (vannbad). Lot de stå der ca to timer.
Tok de ut, og la press på de.  Det kan være mange måter på hvordan presse sylte.. Jeg har ingen syltepresse, men finner som oftest noe som lar seg bruke.

syltepresse

Lot de stå natten over på et kjølig rom, og så var det å ta de fram å begynne avdukingen i morges.. Tore laget treklosser som passer formene et år, og de er kjempegode å ha i formene for å få jevnt press på sylten. Pakker de inn i poser for å beskytte treet.

sylteproduksjon

Og så det mest spennende øyeblikket

hjemmelaget sylte

hjemmelaget sylte

Det ble vellykket i år også, den runde som er delt i to er «min», siden jeg ikke er så glad i flesk… så lager jeg en med mye kjøtt.
Smakte på sylten i morges, og den var god, en del smak. Men mye av smaken og det som gjør sylten god er lake man lager og lar den ligge i. Laken vi bruker er av vann, eddik salt og pepper. Er stort sett Tore som har laget den, men den er enkel, bare å smake seg til mengde av ingrediensene. Skal se om jeg får skrevet opp mål og mengde av ingrediensene  til syltelaken dette året.
Vi pleier å ta sylten opp av fryseren et 1/2 – 1 døgn før vi skal spise den og legger den i lake da. Da holder den seg kjempegodt i 2-3 dager.. Den holder seg lenger enn 2-3 dager når den ligger i lake, men den er oppspist her før det har gått så lenge

Det ble 3,5 kg ferdig sylte, og nå er jeg i gang med å salte flesk.. og tørke svor.. fortsettelse kommer 😛

10 kommentarer om “Oppskrift på hjemmelaget sylte

  1. Det er egentlig veldig enkelt å lage sylte, og så får jeg min egen spesialversjon når jeg lager selv 😛
   Og som jeg skrev på fb siden, det blir utrolig mye billigere. Kunne jo kjøpt den som Gilde lager eller lign, men de liker jeg ikke. De jeg har kjøpt før koster vel ca 250 kr/kg…

   Liker

   1. Det er sikkert kjempeenkelt, men man må jo ha lyst til å lage og ikke minst gidde å lage, og der er ikke jeg helt dessverre…
    Billigere blir det nok helt sikkert, for alt av ferdig julepålegg koster jo like mye som en liten bil :/

    Liker

 1. Tilbaketråkk: Fridager | Boerboel Heidi
 2. Tilbaketråkk: En liten forglemmelse
 3. Tilbaketråkk: Pepperkakebaker |

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..