Oppskrift på hjemmelaget salt flesk

Så kom turen for å salte flesk, det er noe vi har gjort noen år, og resultatet har vært litt variabelt.. men stort sett vellykket 😀

Jeg kjøpte familieribbe på butikken, da får jeg med kotelettkammen, noe som gjør at det blir noen fine kjøttstykker.

Jeg begynner med ene ribben (hadde tre stk)

familieribbe

 

Etter jeg hadde skåret opp tre ribber, fjernet bein og svor (det er det ikke alltid jeg gjør, det går «greit» å fjerne svoren senere også, når man skal bruke flesket) så så det slik ut på bordet

stekeflesk

 

Det ble en bitteliten haug med svor og bein (som jeg prøver å tørke..) Resten havner i baljen med grovsalt i, jeg dekker bunnen med grovsalt, og legger i de tykkeste og største bitene først

salte flest

 

Det vil alltid bli noe lake i bunnen av baljen selv om det er tørrsalting, og er da viktig å tenke over hva man legger hvor av bitene. Disse kjøttstykkene skal ikke bli salt flesk, men salt kjøtt (selvsagt) som jeg bruker i supper osv, og da kan de gjerne være litt mer salte.
Dekker alt med et nytt lag med grovsalt

salte kjøtt

 

Så legger jeg på et nytt lag med kjøtt/flesk, og avslutter med et nytt lag med grovsalt

salte flesk

 

Tiden man lar det stå varierer veldig, jeg kan la det stå like lenge to ganger og flesket blir ikke likt på smak. Denne gangen sto det i romtemperatur i 7 timer.

Tok ut flesket og kjøttet, tørket godt av det med tørkepapir

hjemmelaget salt flesk og kjøtt

 

Saltet i baljen så slik ut

tørrsalting og saltlake

 

 

Det ble ca 9 kg med saltet flesk og saltet kjøtt, og jeg var veldig spent på hvordan resultatet ble, så det måtte prøvesmakes

stekeflesk

stekeflesk

 

Det smakte kjempegodt, og måtte selvsagt ha bønner i tomatsaus til flesket 😀

 

 

Er par ganger har vi fått så salt flesk at det knapt nok har vært å spise, og blir litt dumt å salte det for så å måtte vanne det ut igjen.. Er man i tvil så er det bedre det står litt kortere tid enn for lenge.
Jeg liker bacon også, men i noen retter og til «bare» stekt flesk med tilbehør  er det veldig godt med saltflesk man har laget selv, det er en litt annen smak på det.
Sikkert andre måter på hvordan man salter flesk, men dette er den vi har brukt

12 kommentarer om “Oppskrift på hjemmelaget salt flesk

 1. Hei. Hvor lenger tåler dette flesket å ligge i fryseren.? Har kjøpt tynnribbe som jeg vil prøve, dette er veldig godt til lettsaltet torsk m.m. Har dere prøvd røyksyre på dette flesket?
  Med vennlig hilsen
  Odd-Are Knudsen

  Liker

  1. Hei, jeg har hatt det liggende i fryseren opptil ett år, uten noe problem. Det er vel ikke anbefalt så lenge, men jeg merker ingen forskjell på flesket.
   Har ikke prøvd røyksyre på det, men tenkte på noe lignende tidligere i høst, uten at jeg kom så langt at jeg gjorde noe med det.
   Lykke til med saltingen, vær litt obs på tiden, noen ganger virker det som det trekker til seg salt veldig raskt, fortell gjerne hvordan det gikk 🙂

   Liker

 2. Nam! Dette så veldig fristende ut!!
  Har for første gang prøvd meg på salting av kjøtt, men foreløpig bare hele lammelår. (So far so good.)
  Har lyst til å prøve og salte lammesmåsteik, men er usikker på hvor lenge det må ligge for å bli lettsaltet, og om kjøttet trekker salt fortere når det har vært frosset.
  Har du prøvd det?

  Liker

  1. Hei, ja dette kan anbefales 🙂
   Nei jeg har ikke prøvd lammesmåsteik eller noe annet av lam. Vi saltet svinesteiker tidligere, men husker ikke hvor lenge det lå.
   Jeg vet ikke om kjøttet trekker salt fortere etter det har vært frossen, selv om jeg hørte noe om det en gang, bør kanskje la det ligge litt kortere enn litt lenger om man skal prøve 🙂
   Jeg har forresten lagt kjøttstykkene fra kotelettkammen på familieribbene til salting sammen med fleskestykkene når jeg har saltet de, og det har blitt bra salt.

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..