Tøffe hunder har ikke smerter

Dette innlegget skulle ikke handle om Amanda annet enn tilfeldige eksempler.. da mye av dette innlegget ble kladdet og skrevet i stikkordform for lenge siden. Mye har skjedd siden, og deler av innlegget ble nok litt annerledes nå.

Jeg har en og annen gang tenkt at jeg aldri skal ha hund som går på smertestillende for å leve.. Ikke det at jeg har tenkt at det har vært galt for andre, men jeg har ikke syntes det har vært riktig.. så mye for den tanken. Da Amanda ble satt på smertestillende var det ikke engang i tankene mine at det var noe alternativ.
Jeg tror ikke jeg noengang har skrevet eller sagt noe om hunder og smertestillende for å forlenge livet, det er ikke alltid man trenger å si hva man mener. Og som jeg skrev oppe her, det jeg synes er riktig for meg og mitt hundehold, er ikke nødvendigvis riktig for andres hundehold.

Grunnen til at jeg ikke ville ha en hund som gikk på smertestillende for å forlenge livet var at jeg var redd for at jeg ikke skulle kunne vite helt sikkert hvilke smerter hunden hadde til enhver tid. At hunden skulle ha flere dårlige dager enn gode.. at hunden skulle ha større og flere smerter enn jeg var klar over osv. De fleste hunder er veldig gode til å skjule at de har smerter, og ofte er det slik at når man først oppdager det så har hunden hatt smerter lenge.
Når man kjenner hunden sin godt klarer man ofte å lese små ting som forandrer seg, men like ofte er det småting som går forbi.
Men så står man plutselig oppe i en situasjon man egentlig ikke hadde tenkt.. og da blir det ofte litt annerledes.

Amanda hadde jo gått på smertestillende noen få ganger tidligere, men det var pga akutte skader/uhell/sykdommer.
Og det er her overskriften kommer inn.. tøffe hunder har ikke smerter! Det er forbausende mange som med stolthet sier at hunden deres ikke viser at den har smerter, de sier rett ut at de har så tøff en hund at den ikke «har» smerter. Og dette gjelder nesten litt merkelig, mange med store hunder.. Folk synes det er tøft at de har så tøff en hund at den ikke viser smerter, slik at de skryter av det! Og så nikker andre bifallende til, ja de har jo så tøff en rase, den viser ikke at den har smerter.. Dette kan gjerne komme etter folk har spurt andre på nett om hva de skal gjøre med en hund som har skadet seg!
Jeg ser på en del hundeforum på nett, og også på grupper på facebook ang hunder, at når det er selvsagt at du burde ha vært hos veterinæren for lenge siden, så sitter de å spør folk om hva de skal gjøre!?! De aller færreste hundefolk på nett kan fortelle deg hvordan din hund har det etter en skade, eller med en sykdom. Alt er individuelt, og hvordan en skade eller sykdom virker inn på en hund har ikke nødvendigvis så mye å si for hvordan en annen hund (ikke engang av samme tøffe rase..) har det. Ring veterinæren!
At hunden ikke viser tydelig at den har vondt, er ikke ensbetydende med at den ikke har vondt.

Er du av den oppfatning at «tøffe» hunder/raser ikke har smerter, så kjøp deg en hund på leketøybutikken.. du kan faktisk gjøre at hunden går unødvendig lenge med store smerter pga veldig rar tankegang.

Amanda fikk sprekk i en klo en gang, oppdaget det da hun begynte å halte på tur. Jeg har ikke erfaring med slik.. og syntes forresten ikke det så så veldig galt ut heller. Ringte veterinæren og fikk beskjed om at dette var faktisk veldig smertefullt for hunden, så hun måtte komme inn for å få sjekket, det ende jo med at hele klokapselen ble fjernet, og at nerven lå åpent til. Det ga meg en liten aha opplevelse, og selv om terskelen min for å ringe veterinæren for å spørre om råd/bestille time aldri har vært veldig høy tidligere, så fant jeg ut at jeg fortsetter å spørre om jeg er i tvil eller usikker på noe som har med helsen til hunden å gjøre.

Tegnene på at en hund kan ha smerter er så mange og forskjellige at man ikke kan si at det er «slik og slik». Man kjenner hunden sin selv best, har man mistanke om at det er noe galt så se etter forandringer på hunden, hvordan den vanlig vis er/har vært tidligere, det er ofte slik man kan oppdage smerter/sykdommer og skader på en hund, at den forandrer seg.

Jeg mener ikke at man alltid skal og bør forstå når hunden har smerter, spesielt siden det ofte kan gå sakte til og begynne med, og at det er så små forandringer på hunden at de ikke merkes om man ikke er obs på de. Mange hunder forandre væremåte pga vær, hormoner osv også, som slett ikke har noe med smerter å gjøre. For noen hunder kan det forresten være nesten «døden» å måtte ut å tisse når det regner.. Noe man slett ikke trenger å ringe veterinæren om.
Man skal heller ikke ikke når man sitter der med en syk hund tenke at «dette burde jeg forstått», om man er en vanlig hundeeier. Det vil ofte være slik at man i ettertid «burde» ha forstått/sett osv, alt er enklere etterpå.. Men igjen, har man magefølelse på at noe ikke er som det er, observer hunden nøye, tenk tilbake om det har vært forandringer som ikke kan forklares, ting som man kanskje ikke tenker over kan være det som er avgjørende for at man raskt kan finne ut hva som er galt, og kontakt veterinær!

Som vanlig et litt «rotete» innlegg fra meg, skriver mye for å få fram poenget, men nå er vel de fleste vant til det.

Tøffe hunder har også smerter!

 

 

boerboeløyne

Nei, dette innlegget handler ikke om at Amanda var syk og hadde smerter, tankene mine om dette var det samme før Amanda ble røntget den gangen. Den forskjellen før og etter er min mening om smertestillende for å forlenge livet til en hund. Og heldigvis er jeg såpass voksen at jeg kan forandre mening 🙂 jeg hadde helt sikkert gjort det samme en gang til med Amanda som jeg gjorde, men det er en annen historie.

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..