Problemer med passering

Noe mange hundeeiere sliter med er passering, altså at hunden deres utagerer/gjør utfall på forskjellig nivå. Alt fra å hoppe i lutter glede av å se en annen hund, til å ville «drepe» den andre hunden.

De hundene som har problem i passering situasjoner er selvsagt bitte små gneldrete hunder.. Neida, det er jo de store stygge beistene..
Sannheten er at alt fra de søte små til de flotte store hundene kan ha problemer i en passering situasjon, og ikke minst, de fleste raser.

På forskjellige steder kan man lese om den lille drittbikkja som gneldrer og bråker når man skal forbi med sin store hund, som selvsagt oppfører seg eksemplarisk. Det skulle nå bare mangle, man har da oppdragelse på hunden sin. Man himler lett med øynene når man går forbi, eller ser at eieren tar opp den lille hunden og prøver å komme seg forbi, og ler litt både inni seg og åpenlyst, ja hva er det med disse små hundene? Har de ikke føtter å gå på?

Man kan også lese om hundeeieren som er ute å lufter sin lille godt oppdratt hund på 3 kg, som plutselig oppdager at gatas skrekk, en diger muskelhund på 60 kg komme dragende med eieren sin i andre enden av båndet borti veien. Hva skal nå folk med slike store stygge beist? Det finnes jo ikke oppdragelse på de. Eieren med den lille godt oppdratte hunden går pent forbi den store stygge hunden som står langt nedi grøfta med eieren sin, som knapt nok klarer å holde den. Både hunden og eieren i grøfta kjefter og hyler om hverandre, og eieren til den lille hunden får nok et samtaleemne til sine hundevenner senere på dagen, de har selvsagt bare små hunder, som alle er godt oppdratt, bevare meg vel for å skaffe seg et så stort stygt beist!

Jeg har lest og hørt om mange lignende situasjoner som dette over her, men sannheten er at hunder som har problemer med passering kommer i alle størrelser. Det er klart det er enklere med en liten hund, men kan bare dra den med seg, eller løfte den opp. Jeg er ærlig talt ikke så forundret over at noen løfter opp hunden sin, når jeg vet at noen små hunder har blitt veldig skremt eller skadet av en større hund i passering situasjoner. De fleste vil beskytte hunden sin, og hvem vet hva som ligger bak.
Har man en mellomstor hund kan man også bare dra den med seg, eller fokusere på godbiter, mange godbiter, godbiter i bøtter og spann (dette kan man gjøre med små og store hunder også altså), så får bare eieren til den andre hunden le over manglende oppdragelse.
Har man en litt større hund kan det være litt vanskeligere, ikke bare bare å dra med seg x antall kilo hele tiden, men her også kan godbiter i bøtter og spann være en fin løsning, ihvertfall til man kommer over det verste. Fokus på noe annet er viktigst. Helt ærlig så kan jeg lite om dette, men det virker lurt..
Man kan også stille seg i grøfta, man kan snu, eller man kan stikke inn på en sidevei, man må finne en løsning som passer.

Jeg både hører fra folk og leser rundt omkring om folk som sliter med passering, mange synes dette er flaut, og de føler seg dumme og mislykket som hundeeier. Mange kvier seg for å gå tur, de går mindre og mindre turer, og for noen så blir eneste løsningen å gå tur bare om natta..
De føler seg så dumme der de står der med den dritthunden, og det er jo bare de som har slik hund.. alle andre sine hunder er jo så veloppdratt, og går ved fot hele tiden.
Når du står der med en hund som kaster seg fram, hyler og bråker så er det siste man trenger forbipasserende som ler eller himler med øynene, samme om hunden er liten eller stor, men kan tenke meg at det føles godt..

Jeg har lest om noen som stopper opp på god avstand, og spør om de kan hjelpe, de tilbyr seg å gå forbi i passende avstand noen ganger, slik at den utagerende hunden og eieren kan få trene på passering. Dette er kanskje folk som tidligere har hatt drittbikkjer selv, og vet hvordan det er, eller bare en som har såpass til vett at de klarer å se at det ikke nødvendigvis er en drittbikkje med en forferdelig eier.

Jeg har en hund som utagerer og hyler, kan slå seg helt vrang og kan hoppe fram, men jeg bryr meg ikke om hva andre mener 😛
Jeg drar henne fra, til hun har passende avstand, jeg går innpå en annen vei, jeg gjør hva jeg kan for at hun ikke skal bry seg. Og, nei jeg er ikke interessert i å trene med tilfeldige vi møter (men takk for tilbudet 🙂 ), jeg er interessert i å ha den avstanden vi trenger og gjøre det på min måte. Nå møter ikke vi så mange andre uansett, og ofte er det så greit og oversiktlig at det ikke er noe problem, bare litt hyling..

Hva jeg vil med dette innlegget som er skrevet «litt» ironisk, men ikke overdrevet, er at folk tenker seg om, ihvertfall de som bryr seg om hunder, og ikke bare sin egen veloppdratte..
Jeg bryr meg lite om himling med øynene eller at jeg blir neste samtaleemne i «hundeklubben grei», men når man hører at folk ikke tør eller kvier seg så for å gå tur med sin egen hund pga andre folk sin oppførsel, ja da synes jeg man kan tenke litt på sin egen oppførsel og hva man formidler.
Ingen hunder er lik, og om du er så heldig at du har en hund som er problemfri i de fleste settinger så er det kjempebra, men du trenger ikke nødvendigvis dømme de som har en eller flere problemer med sin hund.

Det er ikke uten grunn at passeringskurs er veldig populære, for mange hundeskoler/klubber o.l.

 

Det var litt utagering for i dag, ha en fin kveld 😀

 

Jeg og beistet mitt

dav

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..