Vektproblem og overvekt

Har skrevet om det før, hvor vanskelig det kan være med vekt og bobil. Uansett hvordan man snur og vender på det så er det totalvekten som teller. Står det at bobilen har en nyttelast på f.eks 500 kg, så har du ikke det om den totale vekten skal være 3500, og den med 500 kg nyttelast kommer over 3500 kg.
For bobiler med vekt inntil 3500 kg, så er det den vekten som gjelder. Vi menn bobil har det greit oppsummert her. Der står også hvor det er veiestasjoner/kontrollstasjoner så man kan sjekke vekt på bobilen.
Å veie bobilen før man tar ut på tur kan være veldig lurt, uansett hva som står i vognkortet. De fleste trafikkstasjoner har også vekt så man kan veien bobilen, vi har vært på flere av de for å sjekke.

Nå veide Tore bilen vår før de kom hjem den dagen de kjøpte den, men siden det var litt av vann, litt drivstoff, piggdekk i garasjen, osv, så bestemte vi oss for å tømme nesten alt.. og kjøre ned til Otta på trafikkstasjonene der lørdagen etter, og på vekten.
Vi tømte bilen fra alt bortsett fra gassflaskene og det andre som er bilen. Fylte dieseltanken og dro. Jeg ble litt overrasket, tror faktisk ikke nyttelasten stemmer helt på bilen vår heller, men i riktig retning. Vi kan faktisk laste mer enn hva som står, og vi har en del å gå på.
Men vi valgte å gå for bobil over 3500 kg denne gangen, for å slippe «maset» om vekt og last. Det blir mer og mer kontroll på bobil og vekt ser jeg, ikke det minste rart, når man ser hvor mange som kjører med overlast.
Overlasten har jo mye med sikkerhet å gjøre også.

Nå skal det sannsynligvis forandres en del dette med bobil, vekt og grenser osv, så det blir spennende.
Jeg ser ofte at en del blir både irriterte og sure når det er oppe diskusjoner ang bobil og vekt, grunnen er ofte at de selv har bil inntil 3500 kg, og veldig lav nyttelast. Da er det problemer med å bruke den, og å få solgt den, når flere og flere blir opptatt av denne vekten.

Når man som førstegangskjøper skal kjøpe bobil er det ikke alle som tenker over dette med vekt, og når man da får beskjed om at neida, «vekten er ikke noe problem», eller at det i vognkortet står en nyttelast på 500 kg, så spør om selger kan garantere det, svaret kan være interessant.. Husk at det er totalvekten som teller, uansett. (bortsett fra at man må tenke på hvor mye vekt hver aksling kan ha også, dette står også i vognkortet, og er enkelt å veie på trafikkstasjonene) Det er ikke slik bare bare med denne vekten..

Vi var opptatt av vekt ved alle bobil kjøpene våre, og var egentlig «heldige» med alle. Nå har vi mest å gå på, men er jo ikke noen grunn til å laste bilen med alt mulig «stæsj» for det. Ingen grunn til at man må fylle opp til maks vekt, men veldig godt å kunne kjøre inn til kontroll uten å være nervøs for vekta og tenke på hva man må sette igjen.. Og veldig greit å kunne ha fulle vanntanker, gassflasker og drivstoff.

Vi veide bilen bare en gang på turen vår nå, og det var ikke lenge etter vi dro, vi kunne ha lastet mye mer i bilen, det skal jeg huske på til neste gang…

IMG_0065 (800x499)

En kommentar om “Vektproblem og overvekt

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.