Hund og bur

Et av de mest diskuterte emner når det gjelder hund er bur. Bruk av bur og hund er noe som alltid utløser store diskusjoner i noen grupper og forum rundt omkring. Jeg leser en del av diskusjonene, og må innrømme jeg blir rimelig oppgitt noen ganger.

Jeg synes ikke noe om at kaniner er i slike typiske kaninbur, de er ikke laget for det. Vi har hatt kaniner inne (vinter) og ute resten av året, og de hadde stort sett alltid god plass. De var også utrolig renslige av seg, når de hadde et stort rom til rådighet inne her så hoppet de inn i burene sine for å på do, det kom kanskje en og annen «darten» ellers, men har man dyr.. Kan lese her om mye viktig ang kaniner. Nå skal ikke dette innlegget handle om kaniner og bur, men synes det er viktig å ta med, og det sier noe om mitt syn på bur.

Jeg liker ikke at hunder er i bur, og synes at det i de fleste tilfeller er helt bortkastet. Men jeg forstår veldig godt at noen må ha hunden sin i bur i kortere eller lenger perioder under valpetiden og andre perioder. Noen hunder må være i bur for sin egen sikkerhet. Noen hunder trives best i bur.
Det er ytterpunktene jeg ikke har helt sansen for, de som mener at ingen hund noen gang skal være i bur, eller de som bruker bur i alle tenkelige situasjoner for at det er lettvint.
I noen forum/grupper blir man nærmest bitt hodet av om man i det hele tatt nevner at hunden har sett et bur.. I andre grupper/forum anbefaler folk burbruk i nesten alle tenkelige situasjoner

De fleste hunder klarer seg veldig godt uten bur om de blir lært til det, det kan være perioder i valpetiden eller unghundtiden en del har bruk for bur, på natten eller når hunden er alene nå resten av flokken er på skole og/eller jobb.

Bruker man bur til hunden både om natten og på dagen når man er på jobb, da bør man kanskje (ikke bare kanskje) vurdere om man i det hele tatt skal ha hund. Det blir mange timer, og det er faktisk en del hunder som opplever dette. Eieren tenker kanskje ikke over hvor mange timer av døgnet hunden er i bur tilsammen, men natt og arbeidsdag er mange timer.. Du skal ha en veldig liten hund og et gigantisk bur for at det skal være verdt å forsvare.
Og kanskje man putter hunden inn i buret litt nå og da for å få fred også, en hund som maser er slitsomt.. Og en valp eller unghund kan være en utfordring, da er det veldig enkelt å putte den i bur.
For å ikke snakke om hvor lettvint det er å putte hunden i bur for å slippe å vaske, de færreste hunder som er på do der de sover, så da holder de seg. Skaffer man seg valp (hund) så må man bare ta dotreningen og være forberedt på å vaske litt.
Det er ikke lettvint å ha hund, når man får seg en valp, unghund eller voksen hund så blir det en del «arbeid», vil man ikke bruke den tiden på hunden som den bør og skal ha, ikke bare når den er ny, men etter to år, etter fem år, ja da bør man ikke få seg hund i utgangspunktet.

Det er mange som bruker bur til hunden sin fordi de tror at man skal det, de får høre at det er det beste for hunden, og så tenker de ikke over at de kanskje lager seg problemer, f.eks at hunden blir avhengig av bur for å slappe av
De fleste hunder lever helt flott uten bur og har overhode ikke bruk for det, men blir vant til det.

Jeg er som sagt imot hund og burbruk (når det ikke er snakk om i bil) men ser faktisk godt at i noen tilfeller må man bruke det, for det beste både for hund og eier,
Men i noen tilfeller finnes det kanskje andre og bedre løsninger.. å «valpesikre» eller hundesikre et rom er ikke nødvendigvis så vanskelig, men må innrømme at det synes litt i huset her…
Vi har valgt å sette opp to grinder i huset, så vi kan stenge fra på den måten. Jeg har glemt grinden inn til stuen noen ganger, så Amanda har hatt hele huset alene på dagtid, og det har ikke skjedd noe mer hjemme her de dagene, enn når grinden har vært lukket. Jeg ser at grind er noe som blir brukt mer og mer, mange steder der de selger hundeutstyr selger grinder til å ha i dører.

Nå har vi vært veldig heldige, de hundene vi har hatt har alle sovet «hvor som helst» inne her.
Amanda liker seg godt der vi er, men kan like gjerne gå å legge seg i sengen sin på soverommet. Hun har soverommet vårt som sitt «fristed».
Alle hunder bør ha et sted de kan gå til om de vil være i fred, og der skal de være i fred!
Et bur blir ikke på samme måten, da de ikke velger det, men blir puttet inn der og «låst inne».
Amanda er også en veldig rolig hund inne, men nå er hun jo voksen.. Hun var ikke mye rolig hund som valp eller unghund, men det er jo normalt.
Amanda sover på soverommet vårt om natten, og jeg merker at hun er våken noen ganger. Hun går ned fra sengen sin og legger seg på gulvet. Hun går ned fra sengen for å gå en runde på gulvet før hun kommer tilbake til sengen sin og legger seg. En hund ligger sjelden helt rolig hele natten gjennom, og må ha muligheten til å både røre på seg, og legge seg rett ut.

Å ha hund er en livsstil, og noe man velger selv. Hunden får sjelden velge hvem den kommer til og hvilket liv den får, da skylder vi hunden å ta vare på den på den beste måten for hunden.
En og samme hund kan få et kjempeflott liv hos vidt forskjellige personer/familier, de fleste er veldig tilpasningsdyktige, men ingen hund fortjener et liv i bur halve døgnet hele livet!

 

Det ble mye gjentagelse, men å ha hund er ikke alltid så enkelt, med alle gode eller mindre gode råd man får rundt omkring.
Vi som har hund har alle vært førstegangshundeeier, og jeg vil like å se den hundeeieren som aldri har gjort feil.
Som jeg skrev tidligere i et annet innlegg, så er mye forandret i forhold til hundehold siste 20-30 år, og enda lenger siden. De fleste forandringene er til det bedre, men å gjøre en normal frisk hund om til et dyr som skal leve store deler av sitt liv i et bur, det er feil!

 

Den gangen Amanda hadde bur

hund i bur

 

 

Jeg har skrevet enda et innlegg om et annet tema, som kommer snart.. 🙂

 

3 kommentarer om “Hund og bur

 1. Tinka lærte aldri å sitte i bur. Dermed har ikke Frisbee lært det heller. Måtte ikke gjøre forskjell på, må vite. Jeg forstod ikke hvor dumt det var før det var for sent å rette på (uten at det skulle bli et lite helvete for både hund og menneske). Når dyrlegen har gitt meg beskjed om absolutt ro, og bruk av bur for å få senefester til å gro, har det vært håpløst. Han «klikker i vinkel», om han settes i bur. Det er en av to ting Frisbee er redd for her i livet (det andre er tordenvær). Jeg har lært leksen min, og Carlisha lærte å sitte i bur med en gang hun kom til meg.

  Jeg bruker ikke bur fast, annet enn i bilen, men det er jammen godt å vite at man har den muligheten dersom det skulle oppstå situasjoner hvor det er nødvendig. Det står et bur på soverommet som begge bikkjene (og Lillepus) sover i når det blir for varmt i sengen, eller som de tar med seg tyggeben inn i for å være i fred. Den døra er aldri lukket, så det blir jo ikke helt det samme.

  Fremtidige hunder skal lære å sitte i bur. Jeg kommer alltid til å ha bur (selvom det sier seg selv hvor mye det er i bruk, når hverken Tinka eller Frisbee aldri lærte å sitte i et…) På Utstilling, stevner, ved skade ++ er det innmari greit å ha. Et verktøy. Noe som kan gjøre livet litt greiere for både meg og bikkja. Det er med bur som med det meste: det bør brukes med måte, ikke misbrukes. Det skal ikke være en «snavei».

  Liker

  1. Vi var nok nokså lik oppfattelse om hva som er bra og hva som ikke er bra med hund og bur.
   Vi hadde ikke bur før helt siste årene med Shep, og da var det i bilen, og en og annen gangen inne, men han brukte det sjelden inne, det bare sto der når vi måtte ha plassen i bilen til andre ting.
   Buret vi hadde på soverommet som Chakira og Amanda brukte sto åpent, tok av døren til slutt også, så da blir det ikke å bruke bur på den måten jeg mener er negativt. Hunden velger selv når den vil gå inn og ut av buret.

   Ved skader/eller operasjoner kan bur være et veldig godt hjelpemiddel, men da er det uansett ikke snakk om noe fast. Det er for å hjelpe og lette situasjonen for hund og eier. Det samme med andre situasjoner.

   Det er heller ikke noe vakkert syn om hunden har vært alene i bur og vil ut av det.

   Det er med hund og bur det samme som mye annet, bruk og misbruk er to helt forskjellige ting.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Valpen i bur

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..