Mitt, mitt, mitt

Amanda kan være noe sta noen ganger, slik har hun vært hele tiden, tror det er noe som følger en del av denne rasen, noen litt mer enn andre..

Amanda fikk jo Bionic Bone til jul (skrev om det tidligere på bloggen her), jeg tror hun liker gaven, det kan se slik ut. 

boerboel og bionic bone

boerboel

boerboel

boerboel og bionic bone

 

I forhold til disse bildene så kan overskriften passe veldig godt, Amanda liker bionic bone så bra at hun ikke vil dele med noen, ikke engang når hun sover.
Det er jo selvsagt ikke slik, bildene ble tilfeldig, men passer veldig godt med teksten.
Amanda er ingen hund som tviholder på det som er sitt, det finnes heldigvis ikke noe mat eller ressursforsvar hos henne. Vi har alltid vært «heldige» med hundene vi har hatt i forhold til slik forsvar. 
Har/får man en hund med mat og/eller ressursforsvar skal man vite nokså sikkert hva man gjør for å ikke gjøre alt mye verre. Dessverre er det mange som feiler stort og gjør hunden verre slik at hunden til slutt i beste fall blir omplassert, alternativet er avliving. Vet man ikke hva man skal gjøre så kontakt noen som vet og kan hund.
Mange tror de har fått hunden til å slutte og isteden fått en hund som er en tikkende bombe. Når det da smeller så smeller det skikkelig, og så forstår de overhode ikke hva som har skjedd.

Når man spiser så vil de fleste spise i fred og ro, uten noen som forstyrrer. Blir man stadig forstyrret når man spiser så kan man veldig lett bli utrygg.
Noe av det dummeste jeg hører (leser) er de som skal lære hunden at den aldri skal kunne tro at maten den får, den skal den få i fred. Hvilken leder er det som stadig går bort å forstyrrer og tar igjen maten den har gitt? Man gir hunden mat eller noe annet godt (kjøttbein eller lignende) og bare for å bevise for hunden og «alle andre» at man er Sjef, så går man bort å tar det igjen, da er man tøff.. 
En god leder tar ikke maten fra andre! En god leder passer på at hunden får spise i fred og ro uten at andre skal komme og forstyrre/true den.
På ett av de største hundforum på nett i Norge er det stadig eksempler på lignende situasjoner, hunder som ikke har mat/resursforsvar i utgangpunktet eller helt normal oppførsel blir til slutt så ille at eneste utvei for eier er avliving. 

Det går heldigvis framover innen hundelivet også, hvor mange er det som i dag tror at beste måten å  å hund til å slutte å tisse/drite inne er å gni snuten i inn i det å kaste den ut? Dessverre er det fremdeles noen som tror at det er veien å gå, men heldigvis ikke så mange. 
Det er heller ikke så mange som kjefter hunden «huden full» og rister den når den har har rømt og endelig kommer hjem igjen heller. Det faller på sin egen urimelighet, men dessverre sitter det igjen litt hos noen, og ikke nødvendigvis bare hos eldre hundeeiere. Dårlige råd og tips har en tendens til å bli delt på diverse forum og grupper rundt omkring. 

Da jeg var ung hundeeier så var det et veldig godt råd å tråkke hunden på bakføttene om den hoppet opp, heldigvis syntes jeg allerede den gang at det umulig kunne være bra. Et annet råd var å «skyte» kneet inn i brystkassen til hunden når den hoppet opp.. 

Det jeg vil med alt dette er at mye av det som mange fremdeles holder fast på ikke nødvendigvis er rett eller bra. Man blir heller aldri utlært som hundeeier.

5 kommentarer om “Mitt, mitt, mitt

 1. God skrevet, og du har nok mange gode poeng som flere med hund ikke tenker over, hvertfall ikke de som er av den gamle skolen 😉

  Liker

 2. HELDIGVIS er vi aldri utlærte!

  Vi gjorde SÅ mye feil da vi fikk vår første hund, Sofus. Vi lærte han ressursforsvar og etter 4 år har vi ikke klart å av-lære han det. Men vi gjorde det av uvitenhet selv om det ikke er noen unskyldning…

  Den bionic bone tingen ser bra ut, skal se om jeg finner den til mine 🙂

  Liker

  1. Jeg nevnte faktisk dette med førstegangs hundeeier i et innlegg jeg skrev før jul (som ikke er lagt ut enda, kommer i kveld)

   Greit at det ikke er en unnskyldning, men det er en forklaring. De fleste gjør ting fordi de tror det er riktig, eller får beskjed om at det er riktig. Det er noe de fleste (alle) kommer borti, men da er det jo hva man lærer av slike feil som sier noe om hvordan man er som hundeeier, eller person.
   Jeg har aldri hatt hund med ressursforsvar, men etter hva jeg har sett, lest og hørt, så er det i mange tilfeller noe man kan leve fint med bare man er oppmerksom på det, og er klar over hva man ikke skal gjøre for å gjøre det verre.
   Nå vet jeg ikke på hvilken måte Sofus har ressursforsvar på, om det er et lite problem eller et stort ett, men siden han har hatt det i fire år så har dere jo funnet en måte å takle det på?

   Jeg kjøpte min første hund som 14 åring, en Grønlandshund.. Det var nok ikke så bra kombinasjon på hverken den ene eller andre måten.

   Og jeg har nok garantert gjort både småfeil og noen noen skikkelige feil gjennom årene. Tror faktisk ikke at jeg alltid kommer til å gjøre det riktige i alle situasjoner i årene framover heller.

   Vi hadde blant annet en hund som aldri kunne være alene, og da mener jeg aldri. Hadde det vært nå i dag eller for noen år siden så er det ikke sikkert det hadde blitt slik. Nå vet jeg mye mer om hvordan man skal gjøre det for å lære en hund å være alene. Nå finnes så mye informasjon «alle» steder. Ikke sikkert jeg hadde fått den hunden til å være alene uansett, det får jeg jo aldri vist, men jeg har mye mer erfaring og kunnskap om det. Og har man først hatt en hund med et «problem», så lærer man veldig mye av det.

   Og så er det dette med at forskjellige hunder trenger forskjellige måter å oppdras på.

   Det beinet «lever» i beste velgående enda hos oss 🙂
   Jeg…(og Amanda) liker slike leker som man kan putte noe spisende i, fint tidsfordriv og litt hodebry.

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..