Spennende taco med tilbehør / Pulled pork

Forrige fredag hadde Dagbladet en forside med bl.a taco, så da kjøpte jeg avisen, kan ikke huske sist jeg kjøpte aviser, men dette fristet.
Der var det oppskrift på spicy, saftig og sunn taco.
Da måtte jeg selvsagt bare prøve, det er tomatsalsa, guacamole, (hvetetortillas) og revet svinekjøtt (pulled pork)
Jeg ble veldig inspirert, så med små forandringer gikk jeg i gang.
(Jeg tror oppskriftene som var i avisen ligger ute på nett hos Dagbladet, mener jeg så de der. Mette Møller har skrevet teksten og tatt bildene i avisen, og Karla Siverts har oppskriftene)

TOMATSALSA

(bildet «lyver» litt, brukte ikke alt av chili)

tomatsalsa

5 tomater i biter

1 liten rødløk kuttet i småbiter

1/2 fedd hvitløk, kuttet i små biter

1 grønn chili, uten frø.. finhakket

1 rød chili, uten frø.. finhakket

1 rød paprika, kuttet i biter

2 ss koriander, finhakket

2 ss persille, finhakket

2 ss hvitvinseddik

4 ss solsikkeolje

salt og pepepr

Bland alt og smak til med salt og pepper.

tomatsalsa

Jeg hadde kanskje store biter av tomat og løk, men ble ikke så verst likevel. Denne laget jeg fredagskvelden, så smaken fikk satt seg skikkelig til lørdagen. Det hadde jeg ikke tenkt på før jeg fikk hastverk med å bruke korianderplanten (og så sto det i oppskriften).

GUACAMOLE

Guacamole

2 avocado

1/2 rød chili, finhakket

saften av 1/2 sitron

2 ss solsikkeolje

2 ss hakket koriander

salt og pepper

Mos med gaffel / eller bruk stavmikser. Smak til med salt og pepper

Jeg brukte stavmikser, og begynte med denne

guacamole med stavmikser

Jeg så jo nokså fort at det ikke gikk så bra, så da var det å flytte alt over til denne

guacamole med stavmikser

Jeg brukte bare stavmikseren til alt var godt blandet, ikke til alt var bare mos.

guacamole

Det skal vel være grønn chili i guacamole, men jeg hadde ikke igjen grønn, valget sto mellom gul og rød, og i samråd med en kokk ble det rød. Og det ble ikke så verst med de røde bitene i, det mørk grønne er koriander.
Nå har jeg ikke laget guacamole før, og knapt nok smakt det, så hvordan det skal smake og se ut er jeg litt usikker på, men denne ble veldig ok.
Jeg lærte etterpå at man skal lage guacamole veldig nær servering, dette pga den reagerer på oksygen (eller noe slik) og blir misfarget. Noe som kan hjelpe om man lager den lenge før, og ikke vet bedre… er å ta steinen som er i avokadoen, legge den i midten av guacamolen, og dekke til med plastfolie eller lignende, slik at det blir tett.
Steinen inneholder noe konservering (?) slik at avokadoen holder seg bedre, og man kan oppbevare guacamole litt lenger uten misfarging.

Jeg hadde ikke tid til å lage hvetetortillas, men tar med oppskriften fra avisen siden de så så fantastisk gode ut, og jeg skal lage de senere

HVETETORTILLAS

225 g hvetemel

1 ts salt

2 ts bakepulver

50 g smør

1 1/2 dl vann

Bland alt det tørre, smuldre i smøret og ha så i vannet. Hev deigen i 15 minutter under plast. Del den i 10 biter, kjevle lefsene så store og tynne du klarer. Stek dem på medium varme i en tørr panne, aller helst på en takke til lefsene er lysebrune på den ene siden, stek så kjapt på den andre siden.
Oppbevar lefsene i folie og varm dem før servering.

Og så kommer hovedingrediensen i taco, kjøtt!
Det var vel kjøttet som gjorde at jeg syntes oppskriften så spennende ut, og fant ut at jeg skulle prøve den. En litt ny måte å lage taco på, jeg har brukt rent kjøtt tidligere, men da strimlet svinekjøtt, og bare stekt det på samme måte som kjøttdeig, og poser med tacokrydder.
Har sett og hørt ordene «pulled pork» før, men aldri tenkt noe over hva det er. Det betyr det samme som revet svinekjøtt har jeg funnet ut, og da blir dette taco med revet svinekjøtt / pulled pork.
Pulled pork er kjøtt som er langtidsstek til det er så mørt at det nærmest faller fra hverandre.
Man kan sikkert bruke mye forskjellig kjøtt, jeg kjøpte en bogstek fra x-tra, og det fungerte veldig bra. Resultatet ble det møreste kjøttet jeg noen gang har spist.

PULLED PORK
(revet svinekjøtt)

pulled pork ingredienser

1 kg svinestek av bog (og 800 g strimlet svinekjøtt, kommer tilbake til det lenger nede)

2 chili, finhakket uten frø..

1 liten fedd hvitløk, finhakket

2 ss tørket koriander

2 ss malt spisskummen

1 ss nykvernet pepper

2 ss parikapulver

2 ss maldonsalt

4 ss solsikkeolje

Bland sammen alt av krydder/olje

hjemmelaget tacokrydder

Ta halvparten av blandingen og gni det godt inn i kjøttet.
Brun kjøttet i en stekepanne på middels varme

tacokjøtt

pulled pork til taco

Legg kjøttet over i en ildfast form med lokk, eller lag til en form av aluminiumsfolie og legg kjøttet i. (Jeg hadde ingen form som passet, så brukte dobbelt lag med alu.folie, og laget til en liten form, og laget et «lokk» av dobbel alu.folie også, som jeg hadde over formen)
Ha i litt vann (jeg brukte ca 1 1/2 dl) i bunnen av formen, og dekk til.
Jeg stekte kjøttet i stekeovn på 120 grader i 5 timer.
Man kan rive opp kjøttet og legge det i litt av kraften, men jeg serverte kjøttet helt. Jeg hadde ikke gjort slik før, og var litt usikker på hvordan det ble, og om det ble stekt.. så hadde en reserveløsning i tilfelle alt gikk galt.
Det ferdige resultatet på pulled pork ble slik

pulled pork

Her kommer reserveløsningen

strimlet svinekjøtt og hjemmelaget tacokrydder

Andre halvdel av krydderblandingen, og strimlet svinekjøtt. Jeg blandet krydderblandingen godt inn i kjøttet, og stekte det raskt på litt over middels varme.
Etterpå hadde jeg i litt vann, ca 1/2 dl , og lot det stå med lokk over på minste «trinnet» på kokeplateni nesten tre timer. Det ble like godt og like mørt som det andre kjøttet jeg stekte, så da hadde jeg mye kjøtt..

strimlet svinekjøtt på langtidssteking

Noen har sølt litt mye på veggen.. 😀

Jeg serverte med tortillalefser, salat, mais, ost og rømme.

Det ble så absolutt en litt annerledes taco, litt spennende.
Jeg syntes det ble litt for lite taco smak, så kommer til å bruke mer krydder neste gang. Kan være at jeg hadde for lite krydder/for mye kjøtt i forhold til den originale oppskriften. Hadde ikke helt de riktige krydderne heller, i den originale oppskriften i Dagbladet står det hel koriander og hel spisskummen. Det fikk ikke jeg tak i, så en av grunnene kan være der, eller det kan være at det ikke skal være så sterk taco smak på kjøttet. Uansett så er det bare å bruke mer/mindre krydder alt ettersom hvor mye smak man liker. Kjøttet var uansett knallgodt, og som sagt det møreste kjøttet jeg har spist.
Jeg hadde jo en «billig» stek fra x-tra (coop), det var den eneste jeg fant i farten, og resultatet var fantastisk. Svinenakke er også noe som ofte blir brukt til pulled pork.

«Mine» oppskrifter er som skrevet sterkt inspirert av de som sto i Dagbladet, hvetetortillas er direkte kopiert, siden jeg ikke har prøvd de.

Jeg bruker alltid solsikke eller maisolje, men stort sett er det olivenolje som står i oppskrifter. Liker man oliven(olje) er det sikkert å foretrekke, men jeg er ingen tilhenger av oliven(olje)

Hjemmelaget tacokrydder er igrunn veldig enkelt å lage.

Pulled pork kan lages på forskjellige måte, tror det i utgangspunktet var en grillrett, super sommermat!
Man kan ha på forskjellig krydder, og bruke annen væske enn vann, forskjellig type juice, øl (?), eplemost, grønnsakbuljong, osv.

Man kan ha oppi diverse grønnsaker, gulrøtter og løk må være kjempegodt (det bruker jeg ofte når jeg steker vanlig svinestek, og løken/gulrøttene smaker fantastisk!)

Kan gni inn kjøttet med sennep, chilisaus, worchestersaus, forskjellige bbq marinader osv, er bare fantasien som setter grenser, man tar hva man har og håper på det beste.

Man kan steke pulled pork over natten, men da med lavere varme, ca 90 grader.

Pulled pork kan brukes som det er med forskjellig tilbehør, vanlig søndagsmiddag, taco, grillmat, hamburger, pizza, snadder, pålegg, osv

Søker man rundt omkring på nettet kommer det opp mange forskjellig måter å lage det på og servere det med. Det er ihvertfall ikke siste gang jeg lager pulled pork 🙂

8 kommentarer om “Spennende taco med tilbehør / Pulled pork

 1. Nå ble jeg sulten! Det ser jo supergodt ut, og det er få ting som er så godt som kjøtt som er så mørt at det faller fra hverandre og smelter i munnen. Mmmmm!!!
  Er det mulig å fryse kjøttet etter at det har vært i ovnen? Jeg tenker litt sånn at hvis det er billig å kjøpe et såpass stort kjøttstykke og så steke det i panna og i ovnen (uten krydder) for så å fryse det i porsjoner og ta det frem ved behov, så må jo det være knallgodt til f.eks. gryteretter eller noe sånt.

  Liker

  1. Det var bare fantastisk altså!
   Det burde jeg hatt med, kjøttet kan fint fryses både med og uten krydder. Og veldig lettvint å ta fram igjen ved behov. Det tok litt tid å lage «alt», men det var fordi det var første gangen, det som tar tid er jo å steke det, og da kan man jo «fylle» ovnen 🙂

   Liker

    1. Denne siste kommentaren din fikk jeg beskjed om, men fant den ikke. Prøvde å trykke oppdater, men den var fremdeles ikke her. Og når jeg sjekket enda en gang, så sto den under ikke godkjent, pussig.

     Ja, kjøttet kan jo varieres med så mye, og svinestek/nakke er jo ofte på tilbud. De fra x-tra er billige i utgangspunktet også. Og kan helt sikkert gjøre lignende med annet type kjøtt.

     Liker

     1. Så himla rart! Jeg trodde det kanskje skulle bli bedre nå som jeg er innlogget når jeg kommenterer.
      Tenker at vi kanskje er heldige og finner noe sånt billig i Sverie også, vi må jo benytte oss av svenskepriser så lenge vi bor så nært 🙂

      Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..