Advarsel

En advarsel er noen ganger lurt. I kveld laget jeg til et skilt og hengte opp ved ytterdøren, med bilde og tekst.

Amanda er en Boerboel, og Boerboel er en vokterhund. Det er veldig stor forskjell på hvor mye vokterinstinkt en Boerboel har i seg, Amanda har tydeligvis mye. Hun holder på å skremme vettet av meg når hun starter noen ganger, om det kommer noen og jeg ikke er klar over det. Så da er det ikke bare bare å komme inn her heller tenker jeg, om en ikke er klar over «konserten» som starter. Da er det greit med et skilt ute som «advarer» om hva som er inne.

Fikk besøk nå en kveld, vi hørte at det kom noen, men trodde det var en av ungene, noe det ikke var. Amanda varsler når ungene kommer også, men så fort hun hører og ser at det er de, så er det greit. Når det kommer noen andre, da er det ikke så greit. Og det ble fort klart i går kveld at det ikke var en av ungene…Herregud, er det rart vi ikke har så mye besøk…
Men hun ble såpass fort vant til besøket at det var ikke lang tid fra varsling om at det var en fremmed til «han er ok». Nå var det ikke så veldig fremmed person heller, men var stor forskjell på nå og forrige gang, Amanda godtar folk raskere nå, ihvertfall noen. Har selvsagt en del å si hvordan de oppfører seg også.
Det finnes de BB som overhode ikke har noe vokterinstinkt i seg, og så finnes det de som får det senere. Man kan ihvertfall ikke bli forbauset om man skaffer seg en BB og den begynner å vokte og varsle, da har man gjort dårlig forundersøkelser i forhold til rasen, og burde valgt en annen rase.
Men, det er også et spørsmål om hvor mye hunden skal få lov til å vokte og varsle. Det er ikke slik at den skal få utløp for alle sine instinkt fordi den har de instinktene.

Jeg vet at ikke alle liker Amanda, eller rasen. Jeg liker heller ikke alle hunder eller raser så det er helt greit. Det er en del raser jeg aldri kan tenke meg, før er jeg uten hund.
Jeg vet også at noen lurer på hvorfor jeg skal ha en slik hund, uten at jeg helt forstår hva som menes med slik!

Var en fin artikkel på ABC nyheter i dag, kan leses her, der står det blant annet

«Alt for mange tror at små hunder er snille og at store hunder er farlige og skumle. Fakta er at små hunder biter mye oftere enn de store, og derfor er det viktig å ha klare regler som gjelder uansett rase

Det er klart at om en stor hund biter så kan det gi utrolig større skader en om en liten hund biter, men det er ikke slik at en hund er farlig fordi at den er stor!

Det sto også listet opp noen greie regler der:

Hunderegler

 • Spør alltid eieren om å få lov å hilse på
 • Kun et barn av gangen
 • Sett dere ned på huk og la hunden komme til barnet
 • Ha alltid rolige bevegelser og dempet stemme
 • Når hunden uttrykker at den ønsker, klapp den rolig på siden
 • IKKE gå bort til en hund som står alene
 • IKKE stirr rett på hunden eller treng dere på
 • IKKE strekk ut hånden (nei, det skal man faktisk ikke)
 • IKKE klapp hunden på hodet
 • IKKE bruk høy stemme
 • Ønsker du IKKE kontakt med hunden, snu ryggen til og gå rolig vekk

Kilde: Hundepsykolog Tess Erngren

Artikkelen er om barn og hund, men kan i stor grad overføres til voksne og hunder også.

 

Og så må jeg jo ha med et bilde av den skumle vokterhunden min

6 kommentarer om “Advarsel

 1. Her skvetter vi mye av den lille tassen vår også. Når hun hører lyder vi ikke hører setter hun igang med boffing + når det ringer på døra. Vet ikke helt hvordan jeg skal få trenet det bort. Greit at hun varsler, men ikke «konstant». Siden dette skjer som oftest på kveld/natt synes jeg det er litt kjedelig. Hun er ikke skeptisk til folk (bortsett fra unger), så når det kommer noen inn blir de «rundsleiket» av glede. Selv ukjente for henne…haha.

  Liker

   • Sheela sover om natten hun også, det er bare vi som er oppe veldig sent (til ca. kl. 02), og det er da hun enkelte ganger hører mye «rart» og setter i gang med boffingen sin. Vi verken ser eller hører noe (som regel). Veldig flaut om naboene blir vekt av henne 😦 Det er vel ekstra med lyder i den tiden siden det er så stilt. Eller så innbiller hun seg mye rart :p

    Liker

    • Tror det er slik at lyder blir forsterket om natten ja, og hundene hører mye vi ikke hører, og så «hører» de slik som ikke er noe 😆
     Amanda har vanligvis tatt kvelden før vi legger oss, men da sover hun i stuen, og må opp for å bli med når vi legger oss.

     Kjenner til det med hund og nabo ja, var ute nokså sent en kveld med Amanda i vår, og der sto det en elg rett over elven. Amanda sa «boff» og jeg sa «hysj, naboene sover», at hun ikke tenkte på det liksom 😛

     Liker

 2. Mine er jo absolutt ikke vokterraser, men jammen høres det godt om noen skulle komme på besøk. Jeg synes det er helt greit jeg. Bor jo alene midt inni skogen. Så skulle en elg eller noe prøve seg på innbrudd, så blir det hvertfall oppdaget!

  Fine huskeregler der 🙂

  Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s