Juksemaker

I år er det 10 år siden jeg registrerte meg på geocaching.com, faktisk ikke mange dagene siden «jubileet» heller, 4. november 2012.
Har blitt noen funn etter det, ca 4500, og har lagt ut 245.

Mye har endret seg siden jeg begynte å cache synes jeg, ikke alt bare positivt.

Fant vi 3 cacher på en dag var det mange! Og fant vi 5 cacher på en dag var det helt fantastisk!
Jeg er glad jeg begynte med geocaching før det nærmest «eksploderte» i både cacher og geocachere. Nå mener jeg ikke at det er for mange av verken cacher eller geocachere, men det er noe med før og nå. Mange vil kanskje mene at det var mange av begge deler i 2012 også.

Funn av en cache kan være så mye. En opplevelse i selve cachen (en del er helt rå i å lage spesielle cacher), en opplevelse i turen fram til cachen (det finnes så mange fine turer som har en cache i enden av turen), en opplevelse sammen med en eller mange for å finne cachen, for å få en cache til..
Jeg liker å finne spesielle cacher, jeg liker å gå en tur for å finne en cache, jeg liker å finne mange cacher på kort tid. Det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre.

Men så, over til et poeng, eller flere.
Geocaching er morsomt, spennende, interessant og ikke minst lærerikt, på flere måter
Det er få regler å forholde seg til, og det er på en måte kjempebra. Til enklere til bedre.
Men så var det dette med regler, eller «regler», som er/ikke er skrevet. Er det slik at det som ikke er en regel som er nedskrevet er innafor å gjøre? Er en regel helt bokstavelig? Kan man lage sin egen definisjon av den?

Geocaching er ingen konkurranse, man «konkurrerer» bare med seg selv sies det. Man kan ikke vinne noe, forsåvidt ikke forresten, men man kan oppnå noe. Det har blitt utrolig mange challenger, noe som faktisk kan være veldig morsomt. Da har man noe å jobbe mot, eller man kan ta en rask løsning..

Det finnes mange måter å jukse på, eller «jukse». Det en definerer som juks, er kanskje ikke juks i andres øyne. Og så har man alle gråsonene, som kanskje forskjellige grupper har forskjellig definisjon på.
Hva angår det andre at noen jukser, eller «jukser»? Går det utover de på noen måte?
Mitt syn er at det ikke går utover meg at noen jukser, men det irriterer meg litt likevel, såpass at jeg skriver dette innlegget.


Jeg har ikke som mål å oppnå x-antall cacher. Jeg bryr meg heller ikke om at folk som har startet lenge etter meg har mange tusen funn mer enn meg. Man cacher på den måten og i det tempoet som passer den enkelte. Men skal man «skryte» på seg mange tusen funn, så synes jeg at det bør være reelt, man bør ha fortjent det. Skal man kvalifisere seg for en vanskelig challenger, så bør man ha oppnådd det som er skrevet som krav i challengen.

Jeg har ikke tenkt å definere hva som er juks eller «juks», men kan jo komme med noen eksempler for hvordan noen kan oppnå mange funn av cacher / kvalifisere seg for challenger..

Få noen til å signere med ditt nick (eller fellesnick) når de er i et område med en cache eller flere som du vil ha. Hvem bryr seg vel om at du har vært der? Det viktigste er at du selv har veldig lyst til å ha den cachen i funnene dine? Eller at du virkelig trenger den til en challenge?

Finn en cahce eller ti på kartet, som du vet sjelden eller aldri blir sjekket. Du har jo veldig lyst til å ha den i funnene dine, så da er det vel fritt fram å logge?

Du kan også opprette en ny bruker (eller flere), noe som gjør at du kan legge ut cacher på steder du har lyst til å finne, eller med en D/T rating som du trenger.
Vil du ikke ha flere brukere selv, så kan du lage en bruker for katten din, hunden din, bilen din, ja hva med sofaputen din? Sofalogging er jo så populært blant flere..

For å legge ut challenger så må man være kvalifiser selv (tror jeg), så det kan jo være litt surt å legge ut en, om man vil logge den selv også. Men, løsningen er nær der også. Etter du har lagt den ut, så kan du bare la noen andre overta den, og da kan du logge den selv.

Om du vet om noen som skal legge ut en cache eller to, spør om du kan pre-logge. Du kan gjengjelde tjenesten senere med å spørre andre når du skal legge ut, om noen vil pre-logge. Ikke bry deg om personene ikke er tilstede akkurat da, bare skriv inn nickene deres.
Etter cachen er publisert og FTF av noen andre, så kan du bare finne en dato du har bruk for, med tanke på å runde noe, en Challenger for eksempel, og så logge da. Gjør ingenting at det er mange uker eller måneder etter publisering. Om FTF er viktig, så logg den som FTF på nett. Finnes ikke regler for FTF, så der gjør du akkurat som du selv vil.

Finner du en challenger du er i tvil om du kvalifiserer for, eller vet du er kvalifisert for (det går jo ut på det samme), skriv et notat, og logg den som «funnet» på en dato du trenger den. Ikke bry deg med at du kunne ha logget funnet den den dagen du signerte, noen uker eller måneder fra eller til gjør ikke noe, eller hva med året etter?

Finner du ikke cachen du leter etter, legg ut en ny cache i nærheten av der du tror cachen skulle vært. Da har du et funn der også, og ikke DNF. Klart den er borte når du eller dere ikke finner den. Bry deg ikke med at CO ikke vet det. Hva gjør vel litt ekstra plast ute i naturen, som ingen tar ansvar for?

Er en cache arkivert, men du virkelig trenger den. Legg ut en ny slik cirka der du tror den gamle var, da kan du bare logge den.

Ett annet tips for juksemakere er virtuell gps for Adventure Lab, utrolig hvor mange cacher man da kan logge fra sofakroken.


Selvsagt kan man logge en cache feil, enten med feil dato, feil cache eller noe slik, men det er ikke de jeg tenker på når jeg mener at folk jukser. Juks er for meg noe man gjør bevisst.

Juks i et slik spill er kanskje ikke så alvorlig. Men når man f.eks logger en cache mange mil unna der man er, og har vært den dagen, så synes jeg det sier litt..

Hvordan du reagerer på innlegget sier kanskje noe om hvordan du spiller 😈

4 kommentarer om “Juksemaker

 1. Akkurat det med hvilken dato man skal logge en challenge når man oppfyller kravene, kommer geocachingmiljøet aldri til å bli enige om. Noen påstår hardnakket at man skal logge med datoen man fysisk signerte loggboka i cachen, selv om det tar årevis før man oppfyller kravet. Andre påstår hardnakket at man skal logge med den datoen det er når man oppfyller kravet. Jeg personlig synes begge deler blir feil, la meg forklare hvorfor. Man signerer loggen 1. januar 2022 og oppfyller kravet 1. desember 2022. Hvis man logger med 1. januar 2022, forskyver man alle andre funn etterpå. Så hvis jeg da rundet 5000 funn 1. juni 2022, og så etterlogger challengen, vil ikke den cachen som var mitt funn nummer 5000 lenger være den cachen. Hvis man derimot logger den datoen man oppfyller kravet, kan man i prinsippet befinne seg på andre siden av kloden og få to funn med lang distanse mellom seg på akkurat den datoen. Begge deler rimer dårlig i mine ører, derfor noter jeg aldri challenger, jeg signerer i loggboka og logger på nett først når jeg er sikker på at jeg oppfyller kravet og jeg kan finne cachen. Den eneste gangen jeg har signert en challenge uten å vite om jeg var kvalifisert, var på Mega i Arendal. Sjekket om jeg var kvalifisert når jeg kom hjem, og det var jeg, men hadde jeg ikke vært det, hadde jeg ikke notet den på nett.

  Folk som får andre til å signere for seg uten å ha vært på plassen selv, jukser. Å legge ut en ny cache der du normalt skulle ha skrevet DNF, uten å ha avtalt med CO, er juks.

  Prelogging har jeg ingen problemer med, så lenge man faktisk er der, f.eks. sammen med CO når CO legger ut cachen. Jeg prelogget en av Lisas cacher, men grensene ble stengt før hun fikk publisert den, og for meg ble det feil å logge en cache i Sverige når jeg ikke hadde lov å dra over, derfor har jeg ennå ikke logget den da jeg ikke har vært der den er etter at grensene åpnet.

  Jeg vet om flere som har flere kontoer, og gjør sånn som du skriver. Jeg synes vel ikke det er helt riktig, men så lenge de ikke krever FTF på en cache de har lagt ut med den andre kontoen, er det helt greit for meg.

  Dette er tydeligvis noe vi brenner for, både du og jeg 🤣

  Liker

  1. Men om jeg vet jeg er kvalifisert så logger jeg ikke notat, og skriver at jeg skal sjekke senere. Bare for å få den på en dato som «passer»
   Jeg har nok gjort som deg, bortsett fra på en cache (som jeg ikke husker hvor er), viste seg at det var bare Tore som var kvalifisert, så da logget jeg ikke noe tror jeg, men har signert i cachen da, et eller annet sted 😄
   Er man fysisk med på utlegg er det litt annerledes, da er man jo der, og om man prelogger da så jukser man ikke.

   Er lenge siden jeg hørte om «småting» om mye av dette, men siste par årene virker det som det har blitt så mye mer, eller så har det bare kommet bedre fram.

   Ikke noe av dette går utover meg, men som jeg skrev så synes jeg det er irriterende 😆Kan ikke være morsomt å stå fram med x-antall runde tusen tall når man vet (og flere andre vet), at man har jukset og at det ikke er reelle funn. Eller at man har oppnådd en vanskelig challenger, som man har tatt mange «snarveier» mot.
   Jeg koser meg nå uansett med hobbyen😊 og tenker mitt når jeg ser enkelte «stå fram» med sine jubileer 🤥

   Liker

   1. Nei, det gjør ikke jeg heller. Men jeg kan vente med å dra til den cachen til den datoen jeg trenger den på 🙂

    Jeg synes disse diskusjonene kommer i bølger. Det går perioder hvor alt er fred og fordragelighet, og så er det en eller annen (ny) som irriterer seg over dette, og da blir det en ny eviglang diskusjon igjen. Men jeg har en følelse av at de som trikser mest er de som sier minst.

    Liker

    1. Ja det gjør vi også, med tanke på enkelte suvenirer og slik 😄

     Jeg trodde ikke at det var så utbredt som det kan se ut som det er. Men er sjelden det blir skrevet eller sagt så mye synes jeg, men jeg følger ikke veldig godt med, er mer tilfeldig jeg har hørt om det.
     Ja, godt poeng, de har vel ikke så mange gode begrunnelser.

     Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..