Skye sitt første skarpe ettersøk

ADVARSEL, inneholder video og bilder av dødt dyr.

Vi hadde besøk i går kveld. Hadde vært ute med hundene så de fikk herjet og lekt litt, og så gikk vi inn. En stund etter vi kom inn så ringte det noen som trengte en ettersøksekvipasje. Vi var da i den heldige stillingen at vi var alle tre med begge hundene her. Ble bestemt at jeg skulle gå, og på vei bort til stedet så sa jeg at om jeg skulle gå, så ville jeg gå med Skye.
Jeg stoler 100 % på Jen, og vet hva hun kan. Med Skye har vi gått bare spor og prøver, og selv om det har gått veldig bra, så kan det ikke erstatte et reelt søk. Nå var vi alle tre med begge hundene, og jeg visste at jeg hadde backup med både førere og hund om det ikke lykkes for oss.
Jegeren hadde gjort alt riktig, når vi kom bort til der de hadde parkert så sto det en oppe ved bilen. Skye fikk på selen, og så gikk vi ned til jegeren. Snakket litt, og så gikk vi. Skye søkte litt, og man så at hun jobbet. Vi så ikke noe blod, bein eller annet, men jegeren visste han hadde truffet rådyret. Plutselig slo Skye om modusen, og det var tydelig at hun fant sporet, og akkurat i området jegeren sa dyret sto.
Etter en stund fant vi tydelig blod, og Skye undersøkte og slikket i seg en del.. For meg var det en virkelig god bekreftelse at vi var på riktig spor. Etter vi hadde gått en stund til så spratt rådyret opp like foran oss, og løp avsted. Det så faktisk ikke ut som om det var så veldig skadet. Skye skvatt til med det samme og «hoppet» bakover et par meter, men med det samme så gikk det opp for henne hva som skjedde, og da ble det slutt på at linen var «løs» i hånden min. Jeg sa at vi skulle vente litt, men etter noen minutter bestemte jeg meg for at vi skulle gå. Tiden jobbet mot oss i forhold til at det begynte å ble sent. Skye fortsatte å jobbe, og vi fant mer blod etter litt. Terrenget ble litt mer kronglete, men Skye visste tydelig hva hun drev på med. Vi fant litt blod en gang til, og så kom vi ned på veien og i et kryss. Der mistet Skye sporet litt, og brukte et par tre minutter på komme innpå igjen. Vi gikk sakte for å prøve å unngå å støkke dyret. Vi kom gjennom noe kratt, over en vei, og så etter litt oppdaget jeg rådyret. Skye så det ikke, men jeg tok henne tilbake så jegeren fikk komme foran og få best mulig sikt. Når første skuddet kom så ble Skye mer forbauset enn redd. Hun skvatt til, og så nesten «hva var det» ut. Siste skuddet kom med det samme, og hun reagerte enda mindre. Vi har ikke engang hatt henne med til skytebanen for å gå tur i området der, så jeg ble veldig glad når jeg så reaksjonen hennes.
Rådyret lå i vannet, men jeg og Skye gikk bort til landkanten der det lå (det hadde gått i vannet), og så dro jegeren det inn på land. Skye reagerte slik

Skye undersøkte dyret, og fikk slikket i seg litt blod. Men etter å ha undersøkt det så var det greit.
Ettersøket varte 35-40 minutter, så tror hun var litt sliten etterpå.

Jeg er så glad for at vi ble ringt etter, og jeg er så glad for at jeg stolte på følelsen av å bruke Skye. Nå er jeg så stolt over henne.

Når vi startet med Jen hadde vi «bare» henne, så da var det ikke noe valg. Vi brukte henne, og stolte på henne. Var heller ikke noen grunn til annet.
Nå kjente jeg på følelsen av å safe, og ta med Jen. Men når skulle vi da bruke Skye? Når er riktig tid og anledning for første skarpe ettersøk? Og som nevnt lenger oppe, det føltes riktig å bruke Skye.
Eneste som hadde vært forskjell om jeg hadde brukt Jen nå, var at henne hadde jeg kanskje sluppet. Skye er vi ikke villig til å slippe enda tror jeg.

Vi er ikke ute etter å ha en hund som er godkjent «bare» på papiret. Ikke misforstå, alle ettersøksekvipasjer må være godkjent på papiret. Men enda viktigere er at man vet man har en hund som fungerer når det gjelder. Jeg vet også at man ikke i alle ettersøk finner såret/dødt dyr. Noen ganger må man bare gi seg, og man får aldri vist hva som egentlig skjedde.
Det har heller ikke noe å si hvor god jegeren er, ingen kan garantere at man alltid treffer så dyret dør hver gang. Det er også grunnen til at det ikke ble mange ettersøksavtaler på oss i år. I utgangspunktet hadde vi bare Jen, og siden Tore er jaktleder og ettersøksansvarlig i laget, så må Jen være disponibel der. Vi kunne ikke vite med sikkerhet at Skye ble godkjent med en eller flere av oss før jaktstart, så da ble det dessverre nei til flere. Når vi gikk inn for å få Skye godkjent så gikk det veldig fort alt, så nå står vi litt friere.
Vi går ikke ut med hvem vi går ettersøk for, eller bilder av dyret om det ikke er avtalt på forhånd.

På toppen av alt så var det akkurat 1 år siden Skye kom hjem til Skjåk i går, god timing. Dette året har vært utrolig fint, og Skye har utviklet seg til å bli en kjempeflott hund.

2 kommentarer om “Skye sitt første skarpe ettersøk

 1. Jeg er ingen motstander av jakt, jeg vet det må til, men jeg er ikke noe glad i det, og jeg vil aldri klare å spise et dyr jeg har sett levende. Derimot er det ingen problemer å spise elgkjøtt selv om jeg har sett levende elg, jeg kan bare ikke spise den elgen jeg har sett i live 😉
  Når det er sagt, så er det en vanvittig viktig oppgave å ha ettersøkshunder, så der skal dere ha all mulig ros for den jobben dere legger ned. Santo var aldri trent som søkshund, men han fikk være med på å lete etter en påkjørt og skadet elg, og det gikk veldig bra. Og jeg tror Nairo også hadde kunne gjort det bra hvis jeg hadde gidda å trene mer spor en gang i tiden.
  Flinke du og Skye ❤

  Liker

  1. Jeg skulle jo ikke involvere meg i ettersøksdelen med Jen. Så ble jeg med på alt av trening med henne. Men det var bare for å hjelpe til.. jeg skulle ikke gå sporprøve med henne, osv. Ser hvordan det gikk 😄
   Med slike hunder vi har er det utrolig spennende det vi driver med. Og når det slutter så godt som i går kveld er det så god en følelse.
   Er jo aldri for sent å fortsette med treningen 😊
   Takk ❤

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..