Tjuvparring

Kom over en interessant diskusjon ang tisper med løpetid og hannhunder på rømmen. Jeg har alltid trodd at det var den som hadde hund uten kontroll som hadde ansvaret, men det er det tydeligvis mange som mener det ikke er.
Amanda er ikke alene ute uansett om hun har løpetid eller ikke, så vi slipper egentlig problemstillingen med henne.
Vi har også hatt stort sett bare hannhunder tidligere, så jeg vet godt hva hannhunder mener om tisper med løpetid.
Vi har hatt hund som har prøvd mye rart for å komme seg på farten, vi har låst ytterdøren fordi han åpnet den selv, vi hadde på bånd på grinden, fordi han åpnet grinden osv. Poenget er at man tar de grep som trengs for at hunden ikke skal være et problem eller til bry for andre.

Om Amanda hadde hatt løpetid og hun hadde vært i hagen med grinden åpen, stått bundet i hagen med grinden åpen, eller løs i hagen med grinden lukket og vanlig hagegjerde rundt hagen.. (hannhunder på rømmen lar seg tvilsomt stoppe av et vanlig hagegjerde om det er en tispe med løpetid innenfor der) så hadde det etter min mening vært eieren til hannhunden som hadde hatt ansvaret, siden den hunden ikke var under kontroll.
Om jeg er ute sammen med Amanda her, så kan det teoretisk (og praktisk) skje at en hannhund kommer og de rekker å henge, før jeg får gjort noe. Hagen er stor, og jeg løper ikke like fort som Amanda..
Mange syntes at begge skulle være ansvarlig for regningen ang eventuell abortsprøyte, flere syntes at tispeeieren kunne takke seg selv, som hadde hunden stående ute uten tilsyn, jeg synes begge deler er like ulogisk. Den som ikke har kontroll på hunden sin er ansvarlig, uansett tispe med løpetid.
Selvsagt har hunder drifter, instinkter og alt annet.. Men hva om Amanda rømmer når hun har løpetid, finner en lekker hannhund i en hage litt lenger borte her, grinden står oppe og hun spaserer inn/eller bare hopper over det lave hagegjerdet fordi at grinden er lukket, de parrer seg, kan jeg da gå til eieren av hannhunden og kreve han for penger til abortsprøyte? Det er jo ikke min eller Amanda sin feil at hun har instinkter, og at hannhunden ligger der og frister henne.
Alle tilfelle jeg hadde hørt om tidligere, (noen, ikke mange) så er det hannhundeieren som har betalt, når hannhunden har vært på rømmen, og ser at de tilfellene jeg har hørt om nå etterpå er det samme.

Å la en tispe med løpetid være alene ute er nok kanskje ikke så lurt, og her hadde det som sagt aldri skjedd, men i sin egen hage så mener jeg at man bør være trygg uansett.
Har man hannhund som blir fristet av løpske tisper, så passer man bare på at hannhunden ikke får muligheten til å stikke av, verre er det ikke.

Jeg vet at ting skjer, man kan ikke gardere seg mot alt, og noen ganger skjer ting man ikke kunne tenke seg, for ikke å snakke om «slik har hunden aldri gjort før» tilfellene, helt greit, men man tar ansvar, skylder ikke på alt annet.

En kommentar om “Tjuvparring

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.