Alene hjemme og husren

Når man har hund kan det dukke opp både det ene og andre av problemer, som egentlig ikke er noe problem i utgangspunktet..
Det finnes mange forskjellige typer hunder, og mennesker..
Ser forskjellige skrytevideoer på nett, i mange av videoene som er så flotte.. morsomme.. eller skal vise en superdressert hund, så viser hunden så mange tegn på stress og dempede signaler at man må nærmest være blind for å ikke se det. Men bare man får visst hvor morsom hund man har, eller hvor god leder man er, så gir man nå f i om hunden stresser livet av seg.
Og så er det videoene med hund og barn, det er så om å gjøre å vise hvor «flink» barnet er med hunden at man overser alle tegn og signaler som hunden gir. Eller man skryter av at barnet kan gjøre hva det vil med hunden! Barn skal ikke gjøre hva de vil med et dyr! Man kan være heldig, men en dag smeller det, og ingen forstår hva som har skjedd siden hunden og barnet alltid har hatt det så fint sammen, og hunden alltid har funnet seg i alt hva barnet har gjort. Er to videoer som har kommet opp på veggen på fb siste tiden, ene er en diger mastiff (ikke BB) og et barn, den andre husker jeg ikke, for ble bare så irritert at jeg fjernet de.
AFV er et program som sender mange «morsomme» videoer, noen av de som har med dyr å gjøre er så tankeløse at jeg kan ikke fatte at folk har sendt de inn, eller synes de er morsomme. Joda, noen er morsomme, søte og bra, men om man tenker litt når man ser på noen av de, så er de slettes ikke morsomme, for dyrene.

Nå var det ikke dette jeg skulle skrive om denne gangen,men siden jeg var i det irriterende hjørne i kveld, og det dukket opp et tv program nå når jeg satt å skrev.. 😛

Mange som har hund spør om råd her og der på nett, og det er jo kjempeflott. Bare så synd at mange av svarene de får er ikke bare helt idiotiske, men kan også være ulovlige.
En person har problem med at den 2 mnd gamle valpen gjør fra seg inne i buret sitt, og at den også spiser avføringen sin. Da er en av løsningene å bruke et mye mindre bur, da slutter hunden nemlig å tisse og drite i buret/inne. Jeg kan ikke tro at det finnes folk i 2014 som mener noe slik.
Det finnes også de som mener at en utrygg hund i bur har det mye bedre i mindre bur, så lite som mulig. Hunder liker nemlig å ha det trangt i buet sitt, da føler de trygghet, ja særlig.
En 2 mnd gammel valp kan man ikke forvente er husren, den kan fortsette med å tisse/gjøre fra seg inne lenge enda, og løsningen er ikke et bittelite bur.
Det finnes også de som seriøst mener at når hunden har tisset inne, så gnir man hundens ansikt ned i tisset og kaster den ut. Jeg hadde ikke sansen for den type «oppdragelse» for 30 år siden, og synes den er enda mer forkastelig nå, nå bør man vite bedre uansett hvor ung eller gammel man er. Det som er mest underlig et at den yngre generasjon (nå føler jeg meg gammel..) gjør noe slik. En hund på 2-3 mnd (4-6 mnd også, det er veldig stor forskjell) har ikke kontroll over hva den gjør, og når den gjør det. En liten valp tisser ikke på gulvet for å «hevne seg», eller trasse. Bortsett fra de valpene som er litt mer intelligente, «når jeg ikke fikk være med folkene nå de dro ut, ja da tisser og driter jeg inne her, så kan de ha det så godt».
For ikke å snakke om de som er ute med hunden for at den skal tisse, hunden gjør ingen ting, men tisser på gulvet så fort den kommer inn igjen.. det er faktisk helt normalt, og ikke det minste rart. Ute er det så mye spennende og nytt, mye å lukte på, så den glemmer helt at den skal tisse, men når den kommer inn igjen så slapper den bedre av, og tisser..
Man skal ikke straffe en hund for noe den overhode ikke kan noe for (ikke ellers heller!) den forstår jo ikke hvorfor den blir straffet for noe den gjør helt instinktivt.
Man skal ikke sammenligne barn og valper.. men hvem tenker vel å bli sint på en baby som tisser i bleien like etter man har skiftet på den, eller på tre åringen som er «uheldig»?

Så er det dette med å være alene hjemme, før man skaffer seg hund bør man ha en plan A, plan B, og kanskje C også. Det er de færreste hunder som kan være alene hjemme en hel dag fra dag en, eller fra 3-4 mnd alderen.
Noen ganger kan man måtte trene «om igjen» alene tiden etter hunden er voksen også. Men, å gi råd om sitronhalsbånd, bokser med høyfrekvent lyd, halsbånd som gir ubehag når hunden bjeffer eller bråker er bare så lite gjennomtenkt. Man risikerer å sitte igjen med en hund som ikke bare ikke liker å være alene, men også blir veldig redd og nervøs. Man har ikke noen garanti for at sitrondusjen/lyden eller vibreringen kommer bare når hunden bjeffer/bråker, og nei, jeg mener ikke at det er greit om det fungerer som det «skal» heller. Men tenk deg deg situasjonen at hunden er alene, har på seg et halsbånd som gir en solid sitrondusj rett i ansiktet når den bjeffer, og så skjer det noe med elektronikken slik at halsbåndet gir fra seg en dusj nå og da helt uten videre… Eller det er en annen hund i nærheten som bjeffer… Det skulle vært forbudt å selge slike halsbånd, og jeg forstår ikke de dyrebutikkene som selger det.

Jeg mener mangt og mye om mye.. og mange av mine meninger er helt sikkert feil for andre.. men jeg blir ganske så oppgitt når jeg stadig leser om folk som gir slike råd som nevnt oppe her.

Et godt råd mange får når de skal lære hunden å være alene, er å ha på radio/tv. Noe som i utgangspunktet kan være greit. Men, det kan være ting som kommer på radioen/tv som hunden ikke liker eller reagerer på. Det er utrolig mange forskjellige innslag på en radiokanal i løpet av en dag. Husker en gang jeg jobbet og hørte på radioen, hele formiddagsendingen ble sendt fra et sted der noen drev med hundekjøring.. Det var bjeffing, pistring og boffing i ett sett mellom innslagene, og jeg var så glad radioen ikke sto på hjemme.
Nå husker jeg ikke hvor eller når, men mener at jeg leste et sted at de hadde undersøkt hvilke type musikk hunder likte/slappet av til, forbausende nok var det ikke stille rolig musikk som var best. Var noe med hva som var mest lik pulsen deres eller noe slik. Stille rolig musikk er jo noe de fleste forbinder med avslapning.
Vi hadde en gang en hund som reagerte på bestemt lyder, og ett radioprogram.. Det gikk klokken ti på mandager, og Shep ble helt fra seg. Den musikken som ble spilt på starten, og litt ellers, var et mareritt for Shep. Tror programmet var noe med at folk kunne ringe inn å «etterlyse» saker, så ringte andre som hadde det som ble etterlyst, og den som hjalp til fikk en rosemalt sleiv.. Jeg passet på å slå av radioen før ti om jeg var hjemme, og hadde den av når jeg dro.
Puh, nå har jeg fått skrevet av meg en del irritasjon, for denne gang.. Og håper virkelig at folk som spør om gode råd klarer å skille ut gode og elendige svar. Det er lov å tenke litt selv, selv om andre bruker idiotiske måter på å plage hunden sin med, trenger man ikke gjøre det samme.

166542

En kommentar om “Alene hjemme og husren

  1. Tilbaketråkk: Alene hjemme og husren | Blopp.no

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s