Vaskedama


Jeg har hatt en del forskjellige jobber gjennom årene, og har trivdes bra i stort sett alle. Ett unntak, alle yrker passer definitivt ikke for alle.

Jeg har vært renholder i mange år, og jeg trives veldig godt i yrket mitt.
Har inntrykk av at renholder er en jobb som fremdeles er «siste utvei» for noen. Når de blir så desperate at de tar hva som helst, ja til og med en vaskejobb.. Hvem som helst kan jo bli vaskedame, eller? Joda, hvem som helst kan bli vaskedame, men renholder? Og her er poenget mitt, vaskedame er ikke et yrke.

Dessverre er det fremdeles en del som ikke helt ser eller forstår hva renholdsyrket innebærer. Det har nok blitt mye bedre etter covid-19 kom, og at vi etter litt kom i kategorien samfunnskritiske funksjoner.
Det ble litt fokus på renhold og renholdere en stund, og mange flere ble oppmerksomme både på yrket og hva vi gjør. Det er veldig positivt, og enda mer positivt om flere forstår forskjellen på vaskedame og renholder.

Mye av dette med navn på yrker og hva man gjør henger igjen fra «før i tiden». Hvem husker vel ikke tantene i barnehagen.. barnehagetanter.
Og så er det søppelmann..
Det finnes en del slike navn på yrker. Det er ikke nødvendigvis galt ment, men gammel vane og folk er vant til å bruke de.

Og før noen eventuelt skulle komme på at man er «fin på det», er såret, eller for ikke glemme krenket. Nei det handler ikke om det, men om at man har et yrke som har et navn.
En renholders jobb er så mye mer enn å «vaske gulvene». Jeg hadde jobbet som renholder el del år før jeg tok fagbrevet som renholdsoperatør. Det begynner å bli noen år siden, men husker fremdeles at jeg lærte noe nytt hver eneste gang vi var på skolen.

Glem vaskedamene, og hei på oss renholderne 😀


2 kommentarer om “Vaskedama

 1. Synes (stort sett) alle av dere gjør en sabla god jobb, jeg! For ikke å snakke om viktig! I min jobb er jeg blant veldig mye annet bindeleddet mellom ansatte på skolen og det innleide renholdsfirmaet (renholderne i vår kommune er ikke ansatte i kommunen). Det vil si at de ansatte på skolen sier ifra til meg når det er noe renhold som ikke er gjort, og jeg gir beskjed videre til renholdslederen. Det jeg skulle ønske, og som jeg skal prøve å bli bedre på selv, er at folk også kunne si ifra når de er fornøyde. Et takk har aldri kostet mye å gi, men betyr så mye å få ❤

  Liker

  1. Ja er slik i alle yrker tror jeg, alltid noen som ikke passer til jobben. Og det er ofte de man egentlig legger merke til også, vil si jobben de gjør, eller ikke gjør..
   Ja veldig enig, men der tror jeg vi renholderne har fått mye positivt fra brukere siste par årene 😊

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..