Dominant hund

Jeg har av og til fått spørsmål om Amanda er en dominerende hund, man kan si mye om henne men en dominant hund er hun ikke.
Jeg kan tenke meg flere alternativer til at folk spør, men ikke noe av det bunner i at hun er en dominerende hund. Og det er jo ikke slik at en hel rase er dominerende bare pga utseende sitt, eller oppførselen til noen få.

Jeg vet at mange har forskjellige oppfatninger av hva en dominerende/dominant hund er, og hva som er fakta og hva som er synsig er jeg faktisk ikke helt sikker på, men jeg har jo mine meninger om det.. (som mye annet)

Hadde Amanda vært det som jeg betegner som dominant hund hadde det vært veldig greit. En dominant hund er for meg en hund som er veldig rolig og sikker på seg selv, det er en hund som klarer å holde seg selv og andre i ”ro” med sin tilstedeværelse, den trenger ikke knøfle den andre hunden i bakken. Det kan være nok med et blikk eller litt ”murring”.

Det er ikke en hund som ypper og starter bråk og slåssing med andre hunder bare fordi den ikke liker den andre hunde, eller at den andre hunden så på den.

En valp som knurrer blir ikke automatisk dominant (heller ikke aggressiv), det samme gjelder en voksen hund. En hund som jokker på andre hunder (eller folk..) prøver ikke å ta over verden.. Det er veldig ofte et overslag av stress, og med valper så kan det ofte rett å slett bare være hormonutslag som gir seg av seg selv. Ta bort hunden og ikke gjør noe stort nummer av det.

En hund som ikke eier oppdragelse, slåss med alt den kommer over, er nervøs, dårlige signaler, usikker, aggressiv og mye annet er ikke en dominant hund!

Jeg trodde det var slutt med den tiden da hannhundeieren sa med stolthet i stemmen ”han er så dominerende” om hunden som alltid kom i kamp med andre hunder den møtte, rart det nesten alltid var hannhunder.. og veldig ofte menn..

Nå er det heldigvis ikke så mange som synes det er så tøft å ha en hund som er sint, men å begynne å komme med bortforklaringer om hunden er aggressiv, fryktaggressive, nervøs, dårlig oppdratt eller bare ”er slik” synes jeg sier litt om mangelen på kunnskap hos folk.
Nervøs dominant er det også noe som ble sagt, noe som bare blir helt feil, en dominant hund kan ikke være nervøs. Men, en aggressiv hund kan være nervøs, og der er noe av forskjellen i dominant og aggressiv hund.

Jeg kunne skrevet mye om dette, tror jeg har nevnt det før også.. men uansett, dette er mine meninger og hva jeg synes. Jeg er ingen adferdsekspert på hund, har hatt hund i ”alle” år, men det er ingen garanti for å kunne hund. Man kan fint ha hatt og drevet på med hunder i 40 år uten å tilegne seg så mye kunnskap.
Ting forandrer seg heldigvis, det gjelder både med hundeoppdragelse og annet.

boerboel øyne

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..