Demping og språk

Dempende signaler hos hund er noe som er veldig interessant, både å lese om og se i virkeligheten. Dempende signaler er hundens «språk», og noen er veldig tydelige og greie med sine signaler, andre ikke like tydelige.

Noen av de mest «vanlige» dempende signaler til hunden er gjesping, logring, slikking, gå i en bue, legge seg ned, gå ned med framlabbene, stoppe helt opp og stå rolig, snu seg vekk, snu hodet til siden, blunker, snuser i bakken mm.
Dette er jo ting hunden gjør «hele tiden» og helt uten mål og mening mener mange. Joda, det er det. Alle hunder gjesper, logrer legger seg ned osv, men om man vet hvordan en hund demper så er det ikke tvil.

Det er skrevet så mye om hvordan og hvorfor «alle» steder, så søk på dempende signaler,  så kommer det opp mye interessant, (så «slipper» jeg å skrive opp igjen det «alle» andre har gjort, og du får lest mye om det) Det finnes også en del bøker som tar for seg emnet.

Hunder bruker de dempende signalene i forhold til andre hunder, folk og seg selv. Er mange som ikke er klar over at hunden demper seg selv i noen situasjoner, men om man vet om det og følger med er det ofte veldig godt synlig.

Man kan si hva man vil om hundedressur og hvilken metode som er bra og/eller best, men hundens egen måte å kommunisere på er ikke så verst.

Jeg kan ikke «skryte» av at Amanda er kjempeflink med dempende signaler, men hun demper noe.
En som kan demping er Kaos, han har et fantastisk språk, det er veldig fascinerende å se på han.
Amanda har egentlig vært «flink» til å «lese» Kaos hele tiden, selv om hun bøller med han.

jamthund

Et «annet» språk hunden har er knurring, noe som for veldig mange blir sett på som veldig negativt. Jeg vil påstå at knurring også kan være  det motsatte (jada, jeg har lest/hørt mye om det så skal ikke påstå at det er noe jeg har funnet på eller lært uten videre) En hund som knurrer er ikke sint (vel, den kan jo være det, men det er ikke det den i utgangspunktet er), knurring er hunden sin måte å si fra på.
Å «ta» (straffe) hunden når den knurrer uten å vite noe om hvorfor hunden knurrer kan på sikt bli katastrofalt, fordi hunden da «mister» en måte å si fra på, og da kan gå rett på i angrep (bite) i stedet, noe som de fleste vil være enige i er litt verre enn knurring.

«Man presser en hund opp i en situasjon som den ikke liker eller kommer over hunden i en situasjon den blir presset –> hunden knurrer (den sier fra at den føler seg presset og vil ut av situasjonen)–> hunden blir straffet pga den knurrer –> dette gjentar seg en eller flere ganger i lignende eller forskjellige situasjoner –> hunden lærer at den ikke skal knurre –> hunden går direkte i angrep og biter –> eieren forstår ikke at hunden har bitt –> hunden blir avlivet»

Nå vet jeg at mange er veldig uenig med meg i mye/alt av dette, noe som er helt greit. Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er riktig i alle tilfeller, eller at det alltid er en oppskrift å følge. Jeg har alltid sagt at jeg «plukker» litt fra flere steder i oppdragelse og dressur, veldig avhengig av hvordan hunden og situasjonen er.
Jeg har heller ikke opplevd at noen av hundene vi har hatt har knurret mot meg, så derfor vet jeg ikke 100% hvordan jeg hadde reagert om det hadde skjedd, men jeg håper jeg hadde klart å lese situasjonen.

 

En kommentar om “Demping og språk

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..