Hund og kastrering

Et annet tema som ofte blir høy temperatur av er hund og kastrering. Nå er det faktisk ikke lov å kastrere hund i Norge uten god grunn. Så da kan det diskuteres hva som er god grunn.
Jeg synes det er helt greit å kastrere en hund, både tispe og hannhund om hunden har store plager og problemer som kan løses ved kastrering.
Hva som er store plager og problemer er opp til hundeeier og veterinæren å avgjøre.

Noe som er ett problem for en hund er ikke nødvendigvis et problem for en annen hund. Det kommer an på veldig mye, er hunden enehund eller bor den sammen med en eller flere andre hunder, bor hunden slik at det er få andre hunder i nærheten eller er det hunder på hvert et hjørne. Hva synes eieren om hunden og problemene med hunden? Kan eieren leve med det? Hva er alternativet om hunden ikke blir kastrert?
Det som oftest blir diskutert er hannhunder og kastrering, litt merkelig siden det er en mye større og risikabel operasjon å kastrere tisper, men de mister jo ikke ballene sine..

Jeg kan ikke så mye om kastrering av hunder annet enn det jeg har lest og hørt, har aldri kastrert noen av hundene våre, da det ikke har vært behov for det. Slik sett kan man si vi har vært heldige. 
Noen få ting er det viktig å være obs på ved kastrering, og det er de hundene som har fryktaggresjon ofte blir verre etter kastrering, dette selv om den har blitt bedre av kjemisk kastrering (noe jeg ikke var klar over før, da jeg trodde de to var tilnærmet lik) En fordel med kjemisk kastrering er at den ikke er evig, den går over etter noen mnd.
Har man kastrert en hund ved operasjon så finnes ingen revers, så er viktig å vite helt sikkert hva det er som gjør at hunden har problemer/plager før en operasjon (om det ikke er en sykdom eller lignende som gjør at det ikke er diskutabelt) 

Kastrering er ikke noen enkel oppdragelsesmetode, som noen dessverre tror. Og er det et problem med hunden som kastrering kan løse så er det viktig å ikke vente for lenge, da problemet kan «sette seg i hodet», og ingen kastrering hjelper. Jeg synes heller ikke at man skal kastrere mot helt vanlige «hundeproblem» som er veldig forbigående, med tanke på pubertet osv. 

Man kastrerer forøvrig både hannhunder og tisper, sterilisering kan gjøres på både hannhunder og tisper, men er ikke så vanlig. mange sier kastrering av hannhunder og sterilisering av tisper, noe som er feil, om det er samme operasjon det er snakk om. 
Forskjellen mellom kastrering og sterilisering er at når man steriliserer en hund så kutter eller binder man opp eggleder/sædleder, hunden vil da ikke kunne lage valper, men alt det andre er intakt.
Kastrering av hund medfører fjerning av testikler (hannhund) og eggledere/eggstokker og livmor (tisper), og om det er et stor problem for eier at hunden ikke har testikler lenger, så kan man visstnok operere inn kunstige testikler hos hunder.

 

Og når til og med eksperter og de som kan hund er uenige så er det ikke enkelt, er heller ikke enkelt å spørre på hundeforum og grupper på facebook, da noen tydeligvis tar det veldig personlig..
Søker man på nett kommer det opp et hav av for og imot. Jeg fant en side som jeg likte godt, her

Jeg vet at jeg hadde hatt veldig lav terskel for å fått kastrert Amanda om hun hadde vært veldig plaget av løpetiden og innbilt drektighet, også for at det tar bort sjansene for livmorbetennelse, som veldig mange tisper får. Men nå har hun ikke så mange plager annet enn de er til å leve med både for henne og oss. 

4 kommentarer om “Hund og kastrering

 1. Har en venn som har en hannhund som alltid markerer på møblene våre når de er på besøk og står å hyler ved døren når det er løpetisper i nærheten. Ganske ekkelt. Disse burde være kastrert etter min mening. Så hundeviskeren på tv og han sa også at det er helt i orden å kastrere «alfahunder» og han har faktisk litt å komme med. Disse hundene har det bedre etterpå.

  Liker

  1. Vi hadde også en hannhund som markerte inne, for mange år siden. Jeg snakket med veterinæren om det og var veldig nære å bestille time til kastrering, men vi fant en annen og bedre løsning. Dette var en hannhund på 5 år som plutselig begynte med det, vi begynte å bruke band på han inne, og bandt han med et bånd på 1 1/2 meter der han hadde liggeplassen sin. Han sluttet på dagen med markering inne, og vi hadde aldri noe problem med han på noe vis senere, han ble vel 11-12 år.
   Jeg hadde heller aldri godtatt å hatt besøk av en hund som markerte inne på det viset.
   Ellers er jeg også veldig for å kastrere de hannhundene som virkelig sliter med løpetisper, det er veldig til stress for hunden.

   Liker

 2. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til kastrering. Det synes jeg man skal være, det er ett inngrep, som kan få følger utenom det man håper på. Man hører ofte at de kastrerer fordi bikkjene skal bli lettere å ha med å gjøre, uten å nevne eller tenke på at hundene faktisk kan bli mer usikre og forsiktige eller slite med inkontinens, for å nevne noe. Jeg synes terskelen for å foreslå kastrering burde være noe lavere enn man ser på enkelte nettsider i dag. Det bør være en veloverveid beslutning, ikke gjort kun ut av frustrasjon over en hund som ikke oppfører seg eksemplarisk.

  Når dette er sagt så har jeg jo kommet i den situasjonen at jeg har ei tispe som sliter veldig med inbildt. Sist løpetid slapp hun unna, men kommer det tilbake, så ska vi il dyrlegen for å snakke om å fjerne livmoren. Jeg og dyrlegen har også snakket om å prøve kjemisk kastrering på Frisbee, fordi han sliter så med apetitten når Isha har løpetid. Sist måtte ha kortison for å få i seg mat. Kjemisk kastrering er tross alt noe som «går over», så jeg føler meg litt mere tilfreds med dette. Dersom det gir seg utslag i usikkerhet (på en hund som absolutt har sine kjepphester allerede), vil jeg nok være glad for at det er midlertidig.

  Tinka fikk livmoren fjernet, da anfallshyppigheten økte, ettersom hormonene svingte. Hun ble mye bedre av epilepsien (hadde vel ikke levd halvparten så lenge, dersom vi ikke hadde kastrert henne). Av små bivirkninger kan jeg jo nevne en ENORM endring av pelskvalitet, samt periodevis mild inkontinens.

  Liker

  1. Jeg tror nok det har blitt mye bedre nå enn før ang opplysninger om negative sider ved kastrering. Jeg har lest og undersøkt en del, slik i tilfelle det skulle bli aktuelt en gang. Liker å vite mest mulig om det som kan være aktuelt, eller bare for at det er interessant.
   Noen ganger har man ikke valg men må kastrere, andre ganger veier man ulempene opp mot eventuelle bivirkninger. Noen bivirkninger kan man se ved kjemisk heldigvis, og det er ikke for alltid. Det er to typer kjemisk kastrering, og de virker ikke nødvendigvis likt.

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..