Det går som oftest bra

Litt udelikate detaljer i dette innlegget..

 

Natt til fredag var urolig, Amanda roet seg ikke, så til slutt sto vi opp, for å gå å legge oss i stuen. Vi hadde vært ute tidligere på natten, så Amanda var på do, så var ikke det som gjorde henne urolig. 
Jeg la meg på sofaen, og Amanda la seg på teppet ved sofaen, jeg «småsov» og hørte Amanda gikk litt rundt, før hun la seg igjen. Og våknet plutselig av «kjente» lyder, lyden av en hund som skal kaste opp/kaster opp er lett å kjenne igjen, ikke mye tvil. 
Jaja tenkte jeg, da var det vel derfor hun var urolig, hun var ikke helt i form. 
Husker ikke sist Amanda kaster opp, og hunder kan kaste opp «uten videre», men jeg er så nøye av meg, og må jo ta opp og vaske etterpå, så jeg sjekker om det er «noe» i det som har kommet opp. Denne gangen var det flytende slimete gul/brun «guffe», har vært borti den samme «guffen» med tidligere hunder så det sa meg ikke så mye, men så fant jeg en beinsplint oppi der. 

Amanda roet seg litt, men så etter et par timer kastet hun opp igjen, flere ganger. Bare flytende, og skum. Hun så ikke akkurat delikat ut med skum rundt munnen og lange tjafser hengende dryppende ut av munnen (hun blir slik når hun kaster opp) Det var da bare å sjekke alt og tørke opp etterhvert. Så roet hun seg igjen, og jeg begynte å tenke..
Amanda fikk bein om onsdagskvelden, det var såpass lenge siden at jeg trodde det ikke skulle vise seg noe etter så «lang» tid, men noe var det tydeligvis som irriterte noe hos henne siden hun kastet opp. 
Amanda hadde spist som normalt etterpå, drukket som normalt, tisset/vært på do (avføring) som normalt. Men jeg har aldri vært borti noen hund som har satt fast noe, så vet ikke hva som er normal reaksjon, eller hvordan hendelsesforløpet er.
Amanda så helt normal ut, og oppførte seg helt normalt også, men siden jeg hadde funnet den beinsplinten så var jeg litt urolig, og tenkte hva om jeg bare bagatelliserer det, og at vi burde dra å sjekke. At det går galt bare fordi jeg ikke vet hva og hvordan. Så jeg ringte veterinærvakten her, og da følte ihvertfall jeg meg bedre etterpå. 

Jeg skulle bare ta henne med ut en liten tissetur, og så skulle jeg gi henne litt mat etterpå for å se om matlysten var ok (haha) og om maten kom opp igjen. Skulle ikke gi henne mye, bare litt. Så skulle jeg det det litt an, på hva som skjedde. 
Bortsett fra at hun spydde så var det ikke noe som helst tegn på at noe var galt. Men hunder kan jo skjule mye, så er ikke så lett å vite. 
Jeg er så glad vi har veterinærkontor/vakt som man bare kan ringe til om man føler seg usikker osv. Nå er det lenge siden vi har hatt behov for de på en slik måte, ikke siden Amanda var valp, men da hadde vi jammen «klippekort» der, var stort sett vanlige «valpetrøbbel».

Amanda fikk litt mat, og dagen gikk som normalt. Hun fikk normal porsjon av maten sin på kveldsmåltidet, og alt forløp normalt etterpå også, hun var kanskje litt mer rolig om kvelden og sov mer, men natten før hadde vært urolig så var kanskje derfor. Hun har vært på do igjen, og det så normalt ut. Vært rolig i natt, og spist normal frokost. Så da tror jeg alt er ok, og krysser fingrene for at det ble med den biten som kom opp igjen. 

Jeg sjekket tennene til Amanda, siden det kan sette seg fast noe mellom tennene, det var det veterinæren som nevnte, tenkte ikke så langt akkurat da. Og heldigvis er Amanda grei å sjekke tenner på. Bortsett fra at hun trodde vi skulle leke når jeg skulle legge henne over på siden, tok meg noen sekunder å roe henne ned og få henne av «lekemodus».
Jeg strøk/trykket på magen hennes for å se om jeg fikk noen reaksjon, men Amanda koste seg bare. Nå vet ikke jeg hvordan man skal gjøre det for å sjekke om det er noe galt, men tenkte hun kom til å vise ubehag om det var vondt noe sted.

Amanda har alltid fått bein, ikke slik at hun spiser det ofte, men nå og da, og er egentlig veldig god til å spise bein. De fleste hunder vi har hatt før har fått bein også, en av de fikk jo alt av bein, stekt, kokt og rå om hverandre, det gikk alltid bra, men var noen år siden.. Vet heldigvis litt mer nå, men ser at det fremdeles er folk som ikke vet om det, eller ikke bryr seg. 
Det jeg stort sett leser og hører nå når det gjelder hunder og spising av bein er at de kan spise alt av bein så lenge de er rå, men man skal unngå vektbærende bein av større dyr. Jeg har egentlig aldri fått med meg eksakt hva vektbærende bein er.. det står det ikke noe om. Men jeg går utifra at det ligger litt i ordet, de beinene som holder vekten oppe, og det blir da føttene til dyret. Og jeg går utifra at det er fordi de beinene blir for harde og det ikke er bra for tenner, lettere for å splintre seg og slik.. Men som sagt jeg vet ikke.
Fikk meg et lite støkk i går, og tenkte at det blir lenge til Amanda får noe bein igjen, om hun i det hele tatt får bein igjen.. Men vi har hatt hunder i mange år, og har aldri opplevd noe slik før, og dette var jo egentlig bare en «bagatell», så får se litt.. Det er alltid noe som kan skje, Amanda kan falle og brekke et bein når vi går tur, kan gå seg på en hoggorm i skogen og bli bitt, bli nedtrakket av elg.. osv.

Jeg føler meg ihvertfall noenlunde trygg på at alt er ok igjen nå

Siden hun selvsagt fikk spy og slim over det hele i går ble det rene sengeklær over det hele, og da er det jo godt å kose seg etterpå. 

 

boerboel sover

 

 

boerboel sover

 

Hun hadde selvsagt spydd i sengen sin også, men der har jeg noen lag med laken/tepper, så madrassen var bare litt fuktig. Har jo to av de, så skiftet bare, og hadde den fuktige ut til lufting. 

4 kommentarer om “Det går som oftest bra

 1. Uff da… Aldor satte jo fast en kvist inni munnen i vinter… og jeg vil tro at du hadde merket det om Amanda hadde hatt noe lignende sittende fast i tennene, for han var iallefall helt krakilsk! Måtte dopes ned for at dyrlegen skulle få ut pinnen.
  Det hender jo han kaster opp også, men det er som regel bare magesyre og slik «guffe», og så lenge han spiser maten sin og det kommer ut igjen på normalt vis, haha, så tenker jeg det går bra 😉

  God helg!

  Liker

  1. Jepp, husker den med Aldor og kvisten, og Amanda får ikke leke med kvister/greiner osv på den måten at hun gnager på de. Å bære på de og kaste de er ok.
   Ja hunder kaster jo opp «uten videre», og jeg pleier ikke tenke over det heller, men den beinsplinten var ekkelt å finne. Jeg sa til veterinæren at alt annet virket normalt, så var egentlig bare for å høre at hun var enig med meg at vi kunne se det an 😛

   Takk, det samme til deg til det som er igjen av den 🙂

   Liker

 2. Så bra at hun er i form igjen! Ikke noe moro når sånt skjer, men som du skriver som overskrit, det går som oftest bra.
  Jeg har også forstått det sånn at vektbærende bein f.eks. er beina på dyret. Sånn som margbein, som da er så tykke at hunden ikke kan tygge/knuse de og svelge de. Så her i huset bruker vi bare margbein som «aktiviseringsleke», jeg bløter opp fôr og putter ned i hullet, pakker inn i aluminiumsfolie og putter de i fryseren.

  Liker

  1. Ja alt har vært normalt igjen, så var tydeligvis bare det som kom ut som måtte ut.
   Amanda hadde en del margbein som valp, hun spiste av det som var utenpå og det som var inni, så kjøpte vi nytt.. Jeg har brukt slike andre gigantiske bein tidligere, men der har det stort sett vært bare det utenpå de har spist også, litt tidsfordriv. Og jeg ser jo når vi har ferske bein av andre deler av kroppen på dyr hvor myke de egentlig er.
   Er jo lurt å gjøre som du med margbein, blir som en kong med fyll i 🙂

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..