Litt om førjulstid og jul

Som vanlig er jeg langt etter mine planer til jul, hadde vært merkelig om jeg hadde vært i rute. Blir jo ikke ferdig uansett, så tar det som det kommer.

Jeg har vasket stuen, og det var det. Skal vaske kjøkken i helgen, det er faktisk morsomt, for når det er ferdigvasket er det å opp med julegardiner, stjerner i vinduene, duker og lys til advent. For å ikke glemme julemusikken, den starter jeg med rundt advent, da begynner julestemningen å komme sigende. Så jeg gleder meg mye til helgen 😀

Jeg har laget sylte (med god hjelp) den er nå fryst ned, i påvente av 1. juledag. Da blir det mye god mat, gleder meg allerede.

Juletreet står pent i kjelleren og venter. Vet ikke hvor mange år vi har hatt plastikk tre, men det begynner å bli en del. Skal aldri ha noe annet mer. Vi venter til lillejuleaften med å pynte treet.

Middagen julekvelden er ribbe, medisterpølser og medisterkaker med mye tilbehør. Mannen tar seg av alt med middagen, og jeg dessert. Men etter fjorårets totale fiasko til dessert (og så på julekvelden…) spørs det om jeg får fortsette som overdessertkokk. Jeg spiste dessert i fjor jeg…Kan hende dere får historien senere i førjulstiden, jeg har heldigvis evnen til å se det morsomme i det meste…Familien min også…

Antall personer julekvelden, slik det ser ut nå er det fire. To av tre unger hjemme er ikke verst, ikke når de er voksne. Aller helst vil jeg ha alle unger med samboere og kjærester hjemme hver eneste julekveld, men jeg innser jo at slik blir vanskelig. Når ungene begynner å bli voksne får de ofte kjærester og eller samboere, og da er det en «svigerfamilie» med også. For å ikke glemme de som har en jobb som betyr at de må jobbe en og annen julekveld, det finnes det også…

Om jeg ikke nærmest griner meg til det da, kan jo prøve å hulke tåredryppende og hjerteskjærende at jeg ikke får noen skikkelig julekveld om ikke alle ungene er hjemme….Da får jeg en hyggelig julekveld, og unger som sitter å ønsker seg et annet sted, men ikke tør annet en å være hjemme for å ikke ødelegge familieidyllen…Nå er ikke jeg slik, og ikke mine unger heller, heldigvis. Det kommer sikkert en dag om (forhåpentligvis) en lang stund at vi (jeg og mannen) sitter her helt alene julekvelden, men tenk så koselig det kan bli 😉 Alt er hva en gjør det til selv.

Jeg husker godt første året far min ikke kom nedover til jul, etter han flyttet til Lofoten igjen. Første tiden tok han turene nedover hvert år, sommer og jul. Men så kom julen som han ikke ville/orket komme nedover, jeg er faktisk overbevisst at det var mye verre for meg en for han. Han koste seg skikkelig i fred og ro, med mye god mat. Så det er ikke alltid nødvendigvis slik at det er så galt å være alene julekvelden.

Julen er også mye mer en bare julekvelden, romjulen er veldig koselig også, spesielt om det er brukbart vær…Her har det en tendens til å bli kaldt, veldig kaldt. Nå i år blir det sikkert regn og storm.

Før (ja ikke så lenge siden heller) hadde vi for vane å kjøpe et nytt spill til jul, så vi hadde en del spill til slutt. Noen mer morsomme en andre, og med episoder som blir husket i mange år. Jeg får fremdeles bemerkninger om dompapen som har ører, men det er da ikke lett å huske hvordan en dompap ser ut når en skal tegne den…Og alle fugler har da ører, har de ikke?

Jeg glemte nesten julekakene, de blir det ikke mye av. Skal lage noen få sorter, som jeg liker selv. Så er jeg sikker på at de blir spist 🙂 En sort jeg liker veldig veldig godt er avletter. Men jeg får ikke til å steke avletter selv, jeg har endt opp med å steke vafler de gangene jeg har prøvd (det blir gode vafler) Så får heller dra på julebesøk til folk som har avletter…Mannen hadde en tante om var veldig flink til å steke avletter. Hun visste om at jeg likte avletter, så vi fikk en stor stabel med avletter før jul. Litt for lenge før jul visste det seg, for da det ble jul var det ikke igjen en eneste avlette…Jeg skal ikke engang prøve å skylde på mannen eller ungene, det måtte være den andre kvinnen som begynte å gjøre seg bemerket her…Året etter fikk vi avletter på lillejuleaften…

Ønsker dere alle en flott førjulstid 🙂

 

 

2 kommentarer om “Litt om førjulstid og jul

  1. Vi har noen felles tradisjoner, som å henge opp julegardinenen på kjøkkenet 1. advent, og å starte med julemusikken da. Nå vet jeg ikke om jeg rekker å henge opp julegardinene til søndag, siden vi skal på julemarked, men jeg skal ihvertfall prøve 🙂
    Har aldri hørt om avletter før, men det er tydelig at det kanskje kan ligne på vafler, utifra det du skriver. Har du ikke noe bilde av de? Jeg klarer meg ikke gjennom jula uten krumkaker, så i år ønsket jeg meg og fikk krumkakejern til bursdagen min, og skal for første gang steke de selv. Har en anelse om at det blir dårlig med krumkaker i år, siden jeg er en elendig baker…

    Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..