Huggorm og hund

Har ikke sett en eneste huggorm hele sommeren, og regner nesten med at sesongen for huggormen snart er over. Siden det har vært og er så flott et høstvær er jeg fremdeles oppmerksom i, man vet aldri. Tror «sesongen» for huggorm vanligvis er med september, men er jo alltid noen som ikke følger det som er vanlig..

Pga tyngden til Amanda er jeg nok litt mer redd enn om jeg hadde hatt en hund på 10 kg, men det kan heller ikke skremme oss fra å gå der det kan være orm, som jo er nesten alle steder i skogen. Det blir det samme med reveskabb.. Det er i skogen (eller på fjellet) vi alltid går.

Jeg har nok ikke tenkt så mye over det siste tiden, men leste om en hundeeier som hadde fått tak i motgift mot huggormbitt til hunden sin, og syntes alle andre hundeeiere burde gjøre det samme. Ikke ut på tur uten motgift.
Nå tviler jeg sterkt på at man som vanlig hundeeier får kjøpt motgift, og det er også en del bivirkninger med motgiften, som gjør at det blir vurdert veldig nøye om hunden trenger det. Og de fleste hunder klarer seg med intravenøs væskebehandling osv.
Det som den jenta sikkert tenkte på (og mange med henne) er kortison (prednisolon) som man før fikk av mange veterinærer og som man kunne/skulle bruke ved huggormbitt på hunden.  Noe som ofte blir kalt huggormtabletter.
Ett av problemene med huggormtablettene er at mange fremdeles tror at det er nok å gi hunden det, og så gjør de ikke mer.
Er hunden bitt av huggorm skal man uansett kontakte veterinær fortest mulig. Man kan ikke fastslå om bittet er et tørt bitt (uten gift) eller om det er med gift. Man ser ikke alltid skadene med det samme, det kan utvikle seg over tid.
Mange av oss bor langt fra veterinær, og huggormbittene har ofte en tendens til å skje når man er på tur, enda lenger fra veterinær. Og den tiden man bruker på å vente for å «se det an» kan være avgjørende for at hunden skal overleve eller ikke.
Er det mulig så bær hunden til bil/hjem/veterinær, eller gå sakte uten å stresse opp hunden.
Motgift koste mange tusen og er ferskvare, det er ikke mulig at man kan ha med seg det «i tilfelle». Man skal heller ikke gi Prednisolon uten videre, det er veldig delte synspunkter på om det hjelper, så følg veterinærens råd!
Jeg har hatt med Prednisolon noen ganger, siden jeg først har de liggende. Men hadde ikke gitt Amanda det uten å ha snakket med en veterinær først osv.
Synes det er virkelig skremmende at folk fremdeles tror at det finnes noe som heter huggormtabletter, og at da er man «reddet», kontakt/oppsøk veterinær så fort som mulig om hunden er bitt av huggorm, uansett! 

Huggormen er forresten flink til å klatre, så den kan like gjerne være oppe i et tre som nede på bakken..
Huggormen er fredet i Norge (og flere andre steder i Europa) etter viltloven, så selv om du er redd for ormen kan du ikke slå den ihjel eller trampe på den.

Her er ingen huggorm 🙂

boerboel

5 kommentarer om “Huggorm og hund

  1. Hei, jeg prøver å finne den madrassa (til hund) du snakka om i ett tidligere innlegg på Ebay. Men jeg finner den ikke..
    Hadde du hatt mulighet til å sett på Ebay og sent meg en link?

    Liker

    1. Jeg fant ikke samme selger i farten,men her er en link til lignende madrasser, jeg kjøpte 4″ (10 cm) tykkelse, og så var madrassen 200×90 cm. Så lenge selgeren har høy feedback pleier det å gå bra. Og så var det frakt.. der varierer det veldig, jeg betalte ca 7-800 kr (husker ikke helt) for madrassen inkl frakt. Har vasket en av de to ganger ute med bl.a hageslangen, så den holder bra kvalitet.

      http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p3984.m570.l1313.TR0.TRC0.H0&_nkw=+Single+Memory+Foam+Mattress+Topper&_sacat=0

      Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..