Hvordan strikke sokker til barn

Ser at mange har fått hjelp med oppskriften min på hvordan strikke sokker / labber. Det er en enkel oppskrift på hvordan man strikker sokker/hæl. Oppskriften finner du her.

Oppskriften er enkel å gjøre om til større og mindre sokker, tynnere/tykkere garn, og/eller tynnere/tykkere strikkepinner. Man kan også øke/minske antall masker på hver strikkepinne. Etterhvert som man strikker flere par sokker vil man merke at oppskriften «sitter», og at man prøve seg litt fram, da det som oftest er måten man feller til hæl som er det de fleste synes er vanskelig.

Jeg tenkte å strikke en barnesokk med mindre masker, lage oppskrift på hvordan strikke barnesokk, og ta bilder og skrive ned noenlunde slik som «voksen» størrelsen, så har man to str å ta utgangspunkt i.
Når man er nybegynner er det veldig greit med steg for steg og mange bilder når man skal strikke både sokker og annet

Jeg strikker såpass løst at det er veldig elastisk, og man kan fint ta selve foten bare rettstrikk, ikke rett og vrang. Strikker man bare rettstrikk blir foten bredere, og det kan i en del tilfeller være greit å felle av 2-4 masker mer etter hælen.

Hvordan strikke sokker til barn

Legg opp 36 masker fordelt på 4 strikkepinner (9 masker på hver).
Her har jeg brukt superwash ullgarn (Trysil?) fra Europris og pinne nr 4

Strikk to rett og to vrang (eller en rett og en vrang) til du har fått vrangborden så lang du ønsker.

Hælstrikking/hælfelling: så tar du og strikker 18 av maskene sammen på en pinne, slik at du har to pinner med 9 masker på hver, og en pinne med 18 masker på.
Strikk så glattstrikk fram og tilbake med de 18 maskene ca 4 – 4 1/2 cm, de to andre strikkepinnene med maskene på glemmer du bare litt.
Da ser det slik ut

hvordan strikke hæl

enkel hælstrikking

Du har nå 18 masker på ene strikkepinnen, strikk 11 masker rett

enkel hæloppskrift

Ta 1 maske løs av

ta en maske løs av

Strikk 1 maske rett, ta den løse masken over

hvordan strikke hæl

Strikk 1 maske rett

strikke hæl

snu

strikke hæl

ta første maske løs av, og snu den

nybegynner hæl

strikk 5 masker vrang

hvordan strikke hæl

strikk 2 masker vrangt sammen, strikk 1 maske vrang

enkel hælstrikk

snu

Ta 1 maske løs av, strikk 6 masker rett, ta av 1 maske løs, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

Ta 1 maske løs av, strikk 7 masker vrang, 2 masker vrang sammen, 1 maske vrang, snu.

Ta 1 maske løs av, strikk 8 masker rett, ta 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

Ta 1 maske løs av, strikk 9 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 vrang, snu

Du har nå 12 masker på strikkepinnen, strikk 6 masker rett på en strikkepinne, og 6 masker rett på en annen strikkepinne

nybegynner hæl

Plukk opp 6 masker fra kanten (bruk strikkepinnen med 6 masker på og «dra» garnet gjennom kantmasken)

ta opp kantmasker til hæl

strikk de to neste pinner på vanlig måte

ta opp kantmasker til hæl

ta opp 6 masker på kanten

hvordan strikke hæl

enkel hælstrikking

Strikk 10 masker rett på neste pinne, strikk de to siste maskene rett sammen, strikk så de to neste pinnene på vanlig måte. Strikk de to første maskene sammen på neste pinne, strikk så de resterende 10 masker rett. Fortsett med samme felling slik til du har 9 masker på alle strikkepinnene

lær å strikke hæl

Strikk så ønsket lengde på foten, denne jeg strikket her tilsvarer ca str 21. Hvilke størrelse barna bruker etter alder er nok veldig variabelt, og jeg husker ikke ca str heller.
Laget en tabell som viser ca lengde på sokken utifra skostørrelse, så pass bare på å se an antall masker og tykkelse på strikkepinner/garn, og hvor fast/løst du strikker.

skostørrelse og cm på fot

Tåfelling

Første pinnen: strikk til det er igjen tre masker, strikk to masker sammen, strikk siste masken rett.
Andre pinnen: strikk første maske rett, strikk så to masker sammen
Tredje pinnen: samme som første
Fjerde pinnen: samme som andre

Strikk en runde på vanlig måte uten felling

Gjenta en runde med felling

Ny runde uten felling

Ny runde med felling

Ny runde uten felling

Så strikkes resten av rundene med felling på hver runde (Her kan man variere lengden litt på sokken/tåen med når man går over fra felling annenhver omgang til hver omgang) til det er igjen 3 masker på hver strikkepinne.

Klipp av garnet og trekk garn enden gjennom de gjenværende maskene

strikke barnesokk

Jeg kan ikke garantere at oppskriften er fri for feil, så om det er noe du ikke forstår, eller lurer på så bare spør.

Finner du feil så er jeg veldig glad for å få visst om det 🙂

Lykke til med å strikke små eller store sokker 🙂

81 kommentarer om “Hvordan strikke sokker til barn

 1. Tusen takk for at du har delt en så lett oppskrift på sokker så selv jeg forstår det. 🙂 Men hadde problemer meg hæl felling når jeg skulle strikke en mindre sokk med 8 masker på hver pinne. Hvordan blir hæl fellinga da?

  Liker

  1. Jeg har strikket det, men husker ikke sikkert hvordan jeg gjorde det. Etter x antall sokker går det mye automatisk.

   Du kan prøve med å strikke 9 masker rett, 1 løs av, 1 rett, den løse over den rette, 1 rett og snu.
   Ta første maske løs av, strikk 4 masker vr, 2 vr sammen, 1 vr, snu, og så fortsette til det ikke er flere masker igjen.

   Eller du kan prøve strikke 10 masker rett, 1 løs av, 1 rett, ta den løse m over, strikk 1 maske rett, snu, strikk 5 masker vr, 2 vr sammen 1 vr og snu, og så fortsette til det ikke er flere masker igjen.

   Jeg er ikke helt sikker på hvem av de som blir mest passende, men er litt hva man liker selv også, håper du får det til, og etterhvert som man strikker flere sokker blir det litt enklere også.

   Liker

   1. Tusen takk for svar Heidi 🙂 Setter utrolig pris på hjelpen din og at det finnes sånne som deg som deler med andre og som faktisk tenker på å legge ut mange bilder som viser hvordan det skal være. Er faktisk ferdig med 2 par ullsokker til mine tantunger i forskjellige str. 😉 Igjen tusen takk 😀

    Liker

    1. Bare hyggelig 🙂
     Jeg husker selv hvor jeg strevde med første parene med sokker, og fulgte en oppskrift ord for ord, det gjorde jeg med mange par, og ble mye feil 😛
     Tenkte at det hadde hjulpet med noen bilder.
     Så ideen med mange bilder for å vise var fordi jeg tenkte kanskje andre fikk hjelp av det, og etterhvert som man strikker så blir det litt enklere, slik at man kan variere en del både med størrelser, farger og mønster.
     Og jeg synes det er veldig hyggelig med slike tilbakemeldinger, så ser jeg at det hjelper noen 🙂

     Liker

 2. Hei!
  Hvordan vet man hvor mange masker man skal legge opp på vrangborden i de forskjellige størrelsene? 🙂
  Oppskriftene dine er supre, er straks ferdig med det første paret mitt med sokker til meg selv, takket være deg 😉

  Liker

  1. Det er litt vanskelig å svare på, siden garntype, tykkelse på strikkepinner og om man strikker hardt eller løst spiller en stor rolle.
   Jeg bare legger opp det jeg tror, og så ser jeg det litt an etter noen omganger med vrangbord, da får man en liten pekepinn. Til tynnere garn og strikkepinner til flere masker trenger man for å få en større sokk, enn med tykt garn og tykkere strikkepinner.
   Ser du på denne sokken her, så får du en liten anelse om du skal ta færre eller flere masker om du skal ha mindre eller større sokk.
   Mange str kan man ha nokså lik antall masker på også, bare regulerer lengden på vrangborden og lengden på foten. Om man strikker vrang og rett på selve sokken blir den også smalere og mer elastisk, passer flere str på en måte. Og strikker man to vrang, to rett, to vrang, blir den enda mer «elastisk».
   Strikker man selve sokken bare med rette masker blir den bredere over foten, så er mange måter å regulere størrelsen på 🙂

   Liker

 3. Hei å takk for en flott oppskrift! Har strikket mitt aller første par etter å ha kviet meg i mange år, det gikk faktisk veldig bra på grunn av din enkle oppskrift 😊 har et spørsmål på noe jeg ikke skjønner helt. har lyst å strikke både større å mindre sokker, og jeg skjønner det med antall masker på pinnene men hvordan regne ut resten av oppskriften?.. Mvh Ingrid

  Liker

  1. Takk for tilbakemeldingen 🙂
   Lenger oppe i svarene her har jeg hælfellingen på litt mindre sokker, 8 m på hver strikkepinne, og på en link helt øverst i blogginnlegget har jeg større sokker, om du ser litt på det, og prøver deg litt fra tror jeg nok at du får det til.
   Kanskje enklere om man strikker noen par i samme str først.
   Du kan jo prøve med tynnere garn og strikkepinner for å få mindre sokker også, og tykkere for å få større sokker også i første omgang. Utrolig hvor mye garntykkelse og strikkepinner har å si 🙂

   Liker

 4. Hei
  Så bra oppskrift til en nybegynner. Men mistet teken da fellingen begynte og jeg fortsatt skulle strikke en vr en r..måtte tilslutt bare strikke r. Så sokken ser litt rar ut. Også har jeg fulgt str 23, men ferdig sokk er absolutt ikke 23..ble kjempe stor 🙈 så skjønte jeg ikke helt hvordan tåa skulle gjøres..tre igjen på hver også tråden gjennom alle..men hvordan fester jeg så hullet ikke åpner seg? Å hvorfor har jeg fått sånne stygge fellingskanter når jeg gjorde akkurat som du sa? Hehe
  Uansett takk for tydelig oppskrift, selv om alt kunne vært med t-skje…😝 jeg slet feks med starten veldig, hvordan få kantene sammen uten at det blir skevt og stygt?

  Liker

  1. Takk for tilbakemeldingen 🙂
   Om det er enklere med bare rett til å begynne med istedenfor vrang og rett, så synes jeg du skal strikke det til å begynne med.
   Kanskje det er enklere om du bare ser på bildene, eller bare leser teksten? Vi er så forskjellige, så noe som ser enkelt ut for noen, ser ikke enkelt ut for andre. Vet noen andre fikk det til på denne måten, med å holde seg bare til bildene, eller teksten.
   Har skrevet samme oppskrift til voksne, kanskje det er enklere å se/lese hvordan det er gjort der?
   Størrelsen kan være flere ting, tykkelsen på garnet, pinnestørrelsen, hvor stramt/løst man strikker osv. Dette er noe man finner utav litt etterhvert som man strikker.
   Fellingskanten får jeg rett med å snu/ikke snu masken på enden, det skal se ut som en rett maske når det er «riktig», men hadde ikke villet brydd meg så mye om det til å begynne med, det er slik man kan se på eterhvert, for man kan plukke opp maskene innenfor, slik at fellingskanten uansett ikke synes.
   Med tråden gjennom maskene til slutt, så snurper man på en måte tåen sammen, tar en nål og inn på vrangen, og fester tråden på vanlig måte.
   Man lærer jo etterhvert, og kanskje du finner litt annerledes måte å gjøre noe på også, som du synes er enklere. Jeg hadde villet prøvd igjen 🙂

   Liker

 5. Korleis strl til barn er disse sokkene? Alder?:) veit du om kor mange mansker eller om ei oppskrift til ullsoker til barn på 0-1år og 3 år?

  Liker

  1. Det er veldig vanskelig å si, veldig mye er avhengig av hvor hardt/løst man strikker, og så kan man regulere størrelsen på sokkene på tykkelse på garn og strikkepinner.
   Om du ser på tabellen litt lenger oppe i dette innlegget så ser du skostr og cm, tror jeg kom fram til at den sokken jeg strikket som er på bildet er til en unge på ca 3 år.
   Nå er ullsokker stort sett veldig elastiske også 🙂
   Bruker man tynnere garn/strikkepinner kan samme antall masker bli flere str mindre, så noen ganger må man bare prøve seg fram litt. Men jeg kunne kanskje satt inn en tabell på ca str utifra alder også, skal se om jeg får gjort det 🙂

   Liker

 6. Tusen takk for super oppskrift! Den var både enkel å få til, og lett å tilpasse til garn og eget maskeantall! Også ble hælen veldig fin😊 Her ble det plutselig 2 par nye sokker til bruk i barnehagen gjort unna på en kveld👍

  Liker

 7. Flott oppskrift! Endelig har jeg strikket min første sokk 😀
  En ting som var utfordringen til meg underveis var hvilken av de fire pinnene jeg skulle starte med, når jeg begynte på hæl og på tå-fellingen osv. (om du skjønner hva jeg mener) Men jeg bare prøvde meg litt fram, og googlet meg fram til videoer 😀
  Men hvordan fester du egentlig trådene? 😀

  Liker

  1. Hei, så flott å lese 🙂
   Tror jeg skjønner hva du mener, før når jeg begynte å strikke så hadde jeg første og fjerde pinne midt under foten, men det blir litt feil i forhold til å få fargeskifte der om man skifter farge, og med felling. Nå har jeg på en måte første og fjerde strikkepinne på «innsiden» av sokken. da blir det ikke ubehagelig i forhold til trådfesting om man skifter farge osv.
   Jeg fester trådene litt i maskene på vrangen, litt vanskelig å forklare, men tar ofte opp og under, eller bortover og tilbake. Noen ganger tar jeg en lettvint løsning og knyter trådendene sammen..

   Liker

 8. Hei Heidi!
  For første gang i mitt liv (jeg er snart 61 år!) har jeg strikket sokker, og det med hjelp av din gode bilder og beskrivelse! Kjempegøy:) Tusen takk!!

  Liker

 9. Endelig har jeg lært meg å strikke sokker. Tusen takk for at du har gjort dette på en så lettfattelig og forståelig måte. ☺

  Liker

 10. Å så glad og letta jeg er nå! Du har forklart det så bra med sokker her,at til og med eg fikk det til. 😊 har prøvd før og gitt opp,nå strikka eg et par på 2 dager,og syns det va superlett med din forklaring på hælfelling! Tusen takk! 😊😊😊

  Liker

  1. Så hyggelig å lese 😀 jeg synes det er så morsomt å få slike tilbakemeldinger, mye fordi jeg strevde så veldig selv når jeg skulle lære meg å strikke sokker 😀
   Lykke til med mange mange par sokker framover! 😀

   Liker

 11. Hjertelig tusen takk for at du la ut oppskriften på hvordan strikke sokker 😀 Jeg er så glad, for nå har jeg lært å strikke sokker med hæl og jeg fikk det til, takket være den fantastiske gode forklaringen som du la ut, den første jeg har forstått og lært av, nå blir det sokker i julekalender 😀😀😀

  Liker

   1. Hei. Jeg er ny begynner i sokker.
    Tenkte skulle prøve meg på ett par sokker.
    Så lurer jeg litt på hva mener du med løs av masken? 😊
    Å hvor skal jeg løfte masken over her på min høgre hånd eller venstre hånd. Hvis du skjønner.

    Liker

    1. Hei.
     Man skal ta masken av uten å strikke den, bare flytte den.
     Den neste er jeg litt usikker på, klarer ikke helt se sammenhengen. Kan du kopiere setningen i oppskriften, så ser jeg sikkert hva det er ment å være.
     Det kan også være til hjelp å se på bildene sammen med hva som er skrevet, om det er bilde av akkurat det man lurer på, det er jo ikke sikkert.
     Håper det var litt hjelpsomt, hvis ikke så spør igjen, og lim inn setningen /avsnittet fra der du står fast 😊

     Liker

 12. Synes denne beskrivelsen var super så takke være deg klarte eg endelig å strikke sokker😀 Så nå er det noen glade barn som får hjemmestrikket sokker

  Liker

   1. Ja de elsker det så nå har hele familien utenat meg selv 🙄 fått flere par strikket sokker og minsten har fått bunad sokker med din hæl oppskrift 👍😀

    Liker

 13. Takk for veldig god forklaring. Jeg strikker nå 3 paret, og må bruke din beskrivelse hver gang, men jeg er nybegynner å da. Kan du strikke votter også ? Og Evnt- hvordan gjør «vi» det ? 🙂

  Liker

  1. Så fint at du har kommet så godt i gang 😀 Det er greit å ha noe å se etter til å begynne med. Men etterhvert så vil du merke at du ikke trenger se på oppskriften annet enn nå og da, og så trenger du den plutselig ikke i det hele tatt 😀
   Jeg har strikket votter en gang, og det er dessverre ikke nok til å kunne skrive ned noe. Da satt jeg å nileste oppskriften, og bommet likevel 😛 Det er så lenge siden så husker dessverre ikke hvilken oppskrift jeg brukte heller 😦
   Selve votten var jo grei, men jeg slet veldig med tommeltotten, strikket den veldig mange ganger 😉

   Liker

 14. Hei☺ fikke plutselig for meg at jeg ville lære å strikke sokker,og fant din oppskrift. Veldig lett lest og enkel og forstå, men jeg får ikke til hælen. Jeg sitter igjen med 15 masker og den er heilt skjev. Prøvd 10 ganger nå tror jeg,men blir det samme hver gang. Skjønner ikke hva jeg Gjør galt.

  Liker

  1. Hei, så fint at du vil lære deg det. Litt nybegynnerproblemer tror jeg du kommer over.
   Ser du på både tekst og bilder, eller bare en av delene når du strikker? For noen er det best å bare lese teksten, og for andre er det viktig å se godt på bildene også.

   Liker

 15. Hei!

  Er snart ferdig med Helen etter å ha fulgt denne oppskriften og syntes det gikk kjempelett til jeg skulle plukke opp nye masker i kantmaskene. De første 6 maskene gikk fint å plukke opp og strikket de to neste pinnene som vanlig. Men hvordan skal jeg plukke opp de siste 6 kantmaskene? Skjønner det bare ikke, haha. Kan du hjelpe? 🙂

  Liker

 16. Hei, du er utrolig flink til å skrive oppskrifter. Jeg har prøvd å strikke i noen år uten å få det til, og etter å ha lest denne oppskriften har jeg fått til flere par sokker, men du skjønner at min mann ønsker at jeg skulle strikke sokker til han og jeg finner ingen oppskrift som er så enkel som din, kunne du ha hjulpet meg ? Ca str 46 ? Hvor mange masker og hvordan jeg gjør hæl osv ?

  Liker

 17. Tusen takk for en lettvint oppskrift. Jeg har tatt opp strikke pinnene igjen etter en 35års pause lol! Ikke bare det, men jeg lært å strikke med to rette pinner under armer (jo, jeg er engelsk!) Fantastisk å finne denne siden, takk igjen! 😊

  Liker

 18. Jeg sliter med selve hælfellingen når det gjelder større størrelser til barn.
  Strikker nå i skostr 21 som du hadde over å det gikk helt fint.

  Men hvis jeg vil strikke 22-23-24 osv, tror du at du kunne skrevet et innlegg litt eksakt med små størrelser og eksakt felling for hver størrelse ? 🙂

  Liker

  1. Hei, vet ikke om du har sett i kommentarfeltet? Det står en del tips og råd der 🙂
   Ofte med så nære størrelser så er det nok å ha lenger sokker, man bruker samme antall masker på flere størrelser, men strikker de bare lenger. Ullsokker er veldig elastiske, så ett par kan passe flere størrelser.
   Man kan også strikke med tykkere garn/strikkepinner med samme antall masker, for å få større sokker.

   Liker

   1. Jeg har lest men finner fremdeles ikke løsningen på felling til hæl, samt hvor mange masker man skal plukke opp ved ulike størrelser. Så pr nå klarer jeg kun str 21 som bildet viser.

    Liker

    1. Skal du strikke et par str større så kan du bare bruke samme maskeantall, og strikke lenger 🙂
     Jeg har lagt ut oppskrift på sokker til voksen, barn og baby, pluss en del i kommentarfeltene, mer har jeg dessverre ikke tid til å gjøre nå framover. Håper du får det til etterhvert 🙂

     Liker

 19. For en genial oppskrift du deler! Jeg har nettopp lært meg strikkekunsten og nå kan jeg jaggu meg å strikke sokker også 😁 tusen takk!

  Liker

 20. Når du skriver «ta av 1 maske løs, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over» skal jeg da først kaste en maske over, strikke også dra masken jeg kastet over tilbake på den andre pinnen? Eller skal jeg kaste over en til maske?

  Liker

 21. Hei! Når du skriver «ta 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over»

  Mener du da at jeg skal ta den løse masken tilbake til den pinnen jeg strikker av? Altså den pinnen hvor jeg hentet masken?

  Trenger t-skje 🙈

  Liker

  1. Da forstår jeg bedre spørsmålet, ikke bare du som trenger t-skje 😁
   Nei du skal ikke ha noe tilbake til pinnen du hentet masken. Du skal «lette den over» den masken du har strikket, slik at den på en måte legger seg som en løkke.. Det skal bli en maske istedenfor to. Vet ikke om dette var til hjelp, eller til å gjøre det verre 🙃

   Liker

   1. Jammen da forstår jeg! Tusen takk! Og tusen takk for fin oppskrift! Helt fantastisk at du tar deg tiden til å skrive detaljert fremgangsmåte! 😍

    Liker

    1. Så flott, da blir det mange flotte ullsokker 😀
     Bare hyggelig 🙂 Jeg strevde såpass mye selv når jeg skulle strikke mine (mange) første par, at jeg fant ut at jeg skulle skrive ned en oppskrift med bilder 🙂

     Liker

 22. Hei og tusen takk for at du la ut denne oppskriften på ullsokker så til og med eg lærte meg å strikke😊😊 Så nå har det blitt veldig mange par🥰🥰 kan du legge noe lignende ut på å strikke votter for der sliter eg og hadde vært kjekt med forklaring og bilder på det også😊😊

  Liker

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding 😊
   Skulle gjerne gjort det, men er ikke så flink til å strikke votter. Har vel strikket bare to par, så tror ikke min beskrivelse hadde hjulpet stort, dessverre.

   Liker

 23. Enda ett sokkepar unnagjort! Har lett og lett etter en måte å skjønne å strikke sokker😩 Så kom jeg over oppskriften din (for noen uker siden nå da) ❤️ Gull verd, med takst og ikke minst bilder🤩 Helt fantastisk for en visuell person som meg🤗
  Neste prosjekt; enkel baby genser….. finner jeg det i bloggen din tro?!

  Liker

  1. Hei, om du tenker at fellingene er på begge sider av foten, så er det strikkepinnen til venstre på oversiden av foten som er nr 1. Når du ser på foten ovenfra og ned.
   Vet ikke om dette hjalp, eller om det bare ble mer vanskelig?
   Noen ganger strikker jeg rett og vrangt hele veien, andre ganger strikker jeg glattstrikk hele veien, eller fra der man begynner å felle til tå.

   Liker

 24. Hvordan vet du,hvor mange masker en skal strikke på hælen,flr en begynner å felle? Si hvis jeg har 40 masker, hvor mange skal jeg strikke,når jeg begynner å felle🙄

  Liker

 25. Tusen takk for fin forklart oppskrift. Jeg har en utfordring med hæl , de blir ikke lik på begge sider når jeg skal felle. Starter fellingen fra retten og det er fra retten det blir klompete. Fra vrangen blir det perfekt. Hva gjør jeg galt?

  Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..