Skattejakt

I går bestemte vi oss for at vi skulle på jakt i dag, «skattejakt» 😀
Et annet ord på «skattejakten» er Geocaching, som også kan sammenlignes med orienteringsløp, på en måte.. Kan lese om det her. Og når det er sagt, ordet skattejakt er ikke så populært å bruke om geocaching, det blir brukt mest til små barn, for at de skal synes det er spennende osv.
Veldig greit å prøve å forklare folk hva det egentlig er, og ikke «tulle» med skatter 🙂

Jeg har ikke funnet så mange cacher tidligere, tenkte å vente til våren og sommeren før jeg begynte for «fullt» igjen.
Jeg ønsket meg en Dakota til jul, men jeg må ha vært meget snill, det dukket opp en Montana under juletreet. Den ser slik ut

bilde fra garmin.com
bilde fra garmin.com

 

Den er stor, men ikke for stor. Med tanke på alder og syn.. så ser jeg absolutt fordelene med stor skjerm. Nå syntes jeg den gamle vi hadde var grei å bruke også, og den var noe mindre enn denne her.

Jeg har lagt inn noen cacher på GPS’en, slik ca 30 stk.. Man vet jo aldri.. Der blir det nok flere, men er greit å begynne et sted.

I går håpet jeg at vi skulle få tatt minst tre cacher i dag, kom litt an på vær og føre. Var spesielt en jeg hadde lyst til å ta, men var usikker på om vi skulle «så langt».
Vi startet ved nitiden i morges, og kjørte til Lom, der skulle det være en veldig grei og enkel cache. Fant den uten problemer, og siden det var så tidlig så var vi helt alene i området, en stund.. Ikke før funnet cachen så dukke det opp en bil, og selvsagt så var det noen som skulle forbi akkurat der jeg sto med cachen og prøvde å late som ingenting. Å stå på bestemte steder å late som ingenting kan være en utfordring har jeg funnet ut, spesielt på det stedet jeg sto i dag.. Heldigvis kom det ingen bil med blålys for å sjekke..
Så var det å dra videre til neste, vi hoppet pent over en pga omvei og vanskelig kjøreforhold.
Så var vi i Vågå, og jeg brukte noen unødvendige minutter på å finne den første der, hadde jeg lest hintene så hadde den blitt funnet med det samme.
Neste vi dro til ble «bomtur», den er ikke tilgjengelig på vinteren, kan nok være lurt å lese litt mer før man drar. Så dro vi litt lenger opp, en cache vi egentlig hadde bestemt oss for å vente med, men tenkte vi skulle se hvordan det var. Når vi kom opp i området den skulle være, så var det bare å ta føttene fatt.
Denne gangen tullet jeg litt så ble en del unødvendig trakking i dypsnøen, men fant da fram og fant cachen veldig enkelt. På vei tilbake fant jeg ut at det sannsynligvis gikk en sti like ved, men vinterstid er den nedsnødd..

Vi bestemte oss for å kjøre litt videre, og se etter noen til.. Fant en som jeg i utgangspunktet viste hvor var.. men ikke alltid så enkelt å finne eller gjemme en cache igjen..
Neste var vanskelig, koordinatene førte meg på bomtur, og hadde ikke lest hintene her heller, så rotet et stykke fra. Flaks for meg så var det noen andre som hadde lest hint, og kunne lede meg på rett spor igjen. Var da det gikk opp for meg hvor viktig det er med veldig nøyaktige koordinater.
Stedet etterpå var en sann fornøyelse å lete etter cache, vil si det ble ikke noe leting i det hele tatt. GPS’en førte rett på cachen, på centimeteren. Det var en morsom opplevelse, spesielt fordi jeg trodde den lå i en helt annen retning pga hvilket sted vi var på.

Da hadde vi kommet så langt at vi like greit kunne ta den jeg hadde mest lyst til å ta, en meget spennende en.. Den fant vi veldig greit, er atmosfæren og alt rundt som gjør den litt spesiell, men veldig morsomt å ha tatt den.

Siste, var på Otta, den måtte jeg bare gi opp. Litt irriterende å ikke finne den, siden så mange andre har funnet den. Men skal nok prøve igjen ved en senere anledning.

Cachene vi tok i dag heter:

PPJ #67 Under Lomseggje

Lump of butter

Jutulporten

Rikssenteret for Hanggliding og Paragliding

Nesset Bru

Eidefossen

Ghost House

 

Siden jeg er veldig ny på dette med geocaching så lærer jeg noe for hver cache jeg finner, og lærer mye til jeg skal legge ut selv. Kan så absolutt anbefale hobbyen til andre. Og en av mange ting som er interessant med denne hobbyen er at man kan utøve den stort sett alle steder. Nå finnes ikke så mange cacher i Skjåk enda, men håper det kommer etterhvert.
Cacher finnes i skogen, på fjellet, i byer, i verdensrommet.. Det er bare å starte et sted 🙂

 

Jeg tok forresten med kamera i dag, men det lå pent igjen i bilen alle steder vi var. Fikk tatt ett bilde med mobilen.

skummelt hus

 

13 kommentarer om “Skattejakt

  1. Bare smiler her jeg nå 🙂 Er så moro å lese om andres cacheturer! Og det som er mest moro for meg er at du også synes det er moro!
    Spesielt artig er det at dere nå har tatt to av de jeg fikk tatt i sommer også, jeg kan jo se for meg hvor dere har vært selv uten bilder.
    Og så må jeg krype til korset og innrømme at jeg ikke var klar over at Montana var en Garmin-modell, jeg trodde Montana var et eget merke. Så da vil jeg tro at det er en haug med likheter mellom din gamle GPS og Montanaen, og også mellom min GPS og Montanaen.

    Liker

    1. Vi kjørte jo forbi noen vi kunne ha tatt, men greit å ha noen til senere også. Og på Otta er flere, til og med ved den kirken vi var i på barnedåp!!! Vel, er kanskje greit at jeg ikke visste det den dagen.. 😛
      Men den jeg ikke fant kommer jeg til å sjekke og lete etter neste gang jeg er på Otta også, jeg klarer ikke forstå hvor den er, og etter jeg så bilde av boksen ble det bare enda mer uforståelig. Ifølge GPSen så var jeg like ved (nå vet jeg ikke hvor nærme man kan komme eller hva som menes med like ved i cache verden, men ifølge gpsen, så var det 3 (2) meter fra) uansett hvilken kant jeg gikk fra ett punkt så gikk jeg fra cachen. Og hintene er jo så tydelige de også. Jaja, får bare prøve igjen, greit å ha en nøtt å gruble på, men gjett om jeg kommer til å følge med på loggene til den cachen 😆

      Jeg kunne jo skrevet Garmin, men det tenkte jeg ikke på, liker så godt Montana navnet 😀
      Liker Dakote navnet også, ser for meg to hunder som heter det 😆

      Den jeg har er veldig lik den andre vi har (hadde) på hvordan den brukes i forhold til geocaching i hvertfall. Skattekisten var det første jeg så etter, hehe. Jeg likte den gamle vi hadde, og er greit med noe som er likt i hvordan bruke det
      Er garantert mye mer på den enn den gamle, noe finner jeg vel ut etterhvert, andre ting finner jeg vel aldri utav. Skjermen er en drøm!
      For meg som knapt nok har sett på en GPS før i sommer har mye å lære, men merkelig hvor mye enklere det er å lære noe når det er noe morsomt.. For å ikke nevne hvor enkelt det egentlig er, jeg trodde det skulle være veldig vanskelig og teknisk, men det gikk jo rett inn. Hadde kanskje noen fordeler med at jeg hadde lest mye hos deg på bloggen din, det festet seg nok litt nå og da, og når man fikk noen knagger å henge opplysningene på så ble det greit.

      Liker

      1. Veldig greit å spare noen ja, jeg tror aldri jeg kommer til å tømme Halden for cacher. Noen forsvinner og nye kommer til. *ler* Synes jeg ser deg springe rundt på cacheleting i barnedåp :p
        Hva er GC-nummeret på den du ikke fant? Det kan være at det var vanskelig med signaler for GPS’en akkurat der, det beste du gjør da er å slå av og på GPS’en eller gå et stykke bort fra cachen og på en måte starte på nytt. Jeg kan få 0 meter igjen til en cache, dvs at jeg i prinsippet burde stå midt på boksen, men jeg har vel enda aldri tråkket på en boks 😉
        Da vet vi hva dine to neste hunder kommer til å hete *ler*
        Så bra at du er fornøyd fra første stund! Da blir det enda mer moro!!! *ler* Ja, det er lett å lære når det er moro, og som du sier så har du nok plukket opp en del ting underveis 🙂

        Liker

  2. Nå vet jeg ikke hva du spør om, egentlig. Men en rask titt sier meg at det kanskje kan være dette: GC1AFHN. At det kan være vanskelig med signaler tenkte jeg på, siden jeg gikk og sto under betong… Jeg prøvde flere ganger, og etter jeg kom ut fra kjøpesenteret også, selv om jeg egentlig hadde gitt meg.. 😛 Måtte bare prøve en gang til, haha.
    Så på et annet bilde også, og der lå cachen og en gps på et sted jeg var på flere ganger, i høyden.. Og var der jeg trodde den skulle være. Men nå trenger det ikke bety noe det bildet da. For å si det slik, den dagen jeg ser den er logget igjen, da blir det planlegging av ny Otta tur!
    Det kommer nok flere slike jeg ikke finner, men denne trodde jeg skulle være så enkel, så må innrømme at den irriterer meg bittelitt.

    Liker

    1. Alle cacher har sitt unike nummer som alltid starter med bokstavene GC. Jeg kaller det for et GC-nummer, og du fant helt riktig nummer 🙂
      ÅÅÅÅÅÅÅ, det er jo den under brua!!! Den jeg prøvde å få logget i sikkert en halvtime!!! Men det var jo bobilturister som hadde overnattet på parkeringsplassen der, og butikkene åpnet så det kom stadig fler folk.
      Jupp, det er garantert problemer med signalene der, du står jo under betong. Så der kan du egentlig bare gå bort til brofestet og så legge fra deg GPS’en og lete med øynene. Det virker som om du får samme problem som jeg, jo enklere andre sier at en cache er jo mer trøbbel har jeg med å finne den :p
      Når det gjelder signaler forresten, så må du alltid regne med å få problemer i nærheten av høyspent, inntil bygninger, i tett skog, under fjellknauser og lignende.

      Liker

      1. Jepp, under der. Og jeg klatret og klatret, opp og ned, opp og ned… Gikk å surret alle steder nede, men fant ikke noe.
        Husket det ned signaler fra i sommer på Dønfoss, og var borti det oppe ved Jutulporten i går, der var det småskummelt =-O Tror det sto noe om at det ikke var anbefalt for unger også.
        Jeg liker at det er litt utfordring med noen, blir litt mer spennende og morsomt når man endelig finner den.

        Liker

  3. Tilbaketråkk: Skattejakt | Blopp.no
  4. Til våren må jeg prøve dette, jeg også. Er jo innmari nysgherrig på det. Mest fordi jeg er så fantasiløs når det gjelder å gå tur nye steder. Jeg går de samme om igjen og om igjen. Kanskje dette ville gi meg noen nye ideer 🙂

    Liker

    1. Det er veldig morsomt!
      Jeg har ikke funnet så mange, men bor man på litt større steder eller i nærheten av der interessen for geocaching er stor, så vil det vare et «hav» av muligheter.
      Vi går også ofte på samme steder, synes igrunn det er litt greit, og så variere litt imellom. Men det har vel noe med at vi har mange muligheter rett utenfor stuedøren.
      De cachene vi tok denne dagen jeg skrev om var ikke noen «turcacher», så er greit at det finnes de man må gå et stykke etter, og de som er ved steder/bygninger som er nærme veien, da blir det en hobby som har stor spennvidde og passer flere 🙂
      Jeg har ikke sett etter, men vil tro det er mange i nærheten av der du bor. I nærheten kan være så mangt.. men her er det ikke mange.

      Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..