Hvordan strikke sokker / ull labber

Steg for steg med bilder om hvordan man strikker sokker.
Dette er min oppskrift på hvordan strikke ull-labber / sokker / strømper. Alt er enkelt når man kan det, og husker selv hvor jeg strevde med mine første sokker, og hvor mye enklere alt hadde om jeg hadde hatt bilder av det underveis. Derfor har jeg noen bilder av hvordan man strikker sokker / ull-labber.

Hvordan strikke sokker til barn finner du her

Herresokker finner du i kommentarfeltet

Jeg bruker «alt» av garn, og pinnestørrelse fra 2 1/2 – 5, alt ettersom hvilket garn jeg bruker, og hvordan jeg vil ha sokkene. På disse sokkene brukte jeg et nokså tykt garn til sokker, og pinnestørrelse 4. Jeg strikker litt stramt, så om du strikker vanlig eller litt løst, ville jeg prøvd med f.eks 3 1/2. Sokkene her er ca damestørrelse 38-40. Strikkede ullsokker er veldig elastiske, så de passer nok mange forskjellige størrelser.

Har fått en del spørsmål om herresokker siste tiden, det er en grei framgangsmåte i kommentarfeltet på dette innlegget her.

Tabell for skostørrelse og ca lengde på fot (sokker)

tabell for skostørrelse og lengde på sokker

Bruk f.eks mor aase garn og pinnestr 4 (tykkelse på garn og pinnestørrelse er noe man finner ut av etterhvert som man strikker, hvor faste/løse man vil ha sokkene, hvor tynne/tykke man liker) Legg opp 48 masker fordelt på 4 strømpepinner (12 masker på hver). Strikk to rett og to vrang (noen foretrekker å strikke en rett og en vrang, det er en smakssak) så langt som du vil ha lengden oppover leggen (jeg liker lange ullsokker) Når du har strikket lengden du vil ha ser det noenlunde slik ut bråtet på sokken Hælstrikking: så tar du og strikker 24 av maskene sammen på en pinne, slik at du har to pinner med 12 masker på hver, og en pinne med 24 masker på. Strikk så glattstrikk fram og tilbake med de 24 maskene ca 5 cm, de to andre strikkepinnene med maskene på glemmer du bare litt. Da vil det se slik ut IMG_5273 (536x800) hælstrikk på sokker Du har nå 24 masker på ene strikkepinnen, strikk 15 masker rettstrikke hæl Ta en løs av strikke hæl strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, og strikk 1 maske rett. Snu hælstrikking ta første maske løs av, og snu den Strikk 7 masker vrang strikke hæl strikk 2 masker vrangt sammen, strikk 1 maske vrang, snu strikke hæl Ta 1 maske løs av, strikk 8 masker rett, ta av 1 maske løs, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.
Ta 1 maske løs av, strikk 9 masker vrang, 2 masker vrang sammen, 1 maske vrang, snu.
Ta 1 maske løs av, strikk 10 masker rett, ta 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.
Ta 1 maske løs av, strikk 11 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 vrang, snu.
Ta 1 maske løs av, strikk 12 masker rett, ta av 1 maske løs, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 rett. Du har nå ingen flere masker igjen på den andre strikkepinnen, snu,
Ta 1 maske løs av, strikk 13 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, og 1 maske vrang. Du har nå 16 masker på en strikkepinne. strikke hæl Fra rettsiden, ta 1 maske løs av, og strikk 7 masker rett, ta en annen strikkepinne og strikk de resterende 8 masker med den. strikke hæl Ta opp 9 masker fra kanten (for de som ikke vet hvordan man tar opp masker fra kanten, så har jeg laget en liten bildeserie nederst i innlegget der jeg prøver å forklare hvordan med bilder) IMG_5436 (800x552) strikk de to neste pinner på vanlig måte strikke hæl Ta opp 9 masker fra kanten, og strikk med de 8 maskene på neste pinne (tre «like» bilder) IMG_5445 (800x562) IMG_5446 (800x533) strikket hæl Strikk 15 masker rett på neste pinne, strikk de to siste maskene rett sammen, strikk så de to neste pinnene på vanlig måte. Strikk de to første maskene sammen på neste pinne, strikk så de resterende 15 masker rett. Fortsett med samme felling slik til du har 12 masker på alle strikkepinnene IMG_5950 (800x509) strikke hæl Strikk så ønsket lengde på foten (ca 20 cm i str 39) Hele sokken skal være 24-26 cm når den er ferdig (den er litt elastisk) så prøv deg litt fram. strikke sokk Så kommer det nest vanskeligste på å strikke sokker, hvordan strikke /  felle til tå Jeg bruker som oftest en måten her: Tåfelling
Første pinnen: strikk til det er igjen tre masker, strikk to masker sammen, strikk siste masken rett.
Andre pinnen: strikk første maske rett, strikk så to masker sammen
Tredje pinnen: samme som første
Fjerde pinnen: samme som andre
Strikk en runde på vanlig måte uten felling
Gjenta en runde med felling Ny runde uten felling Ny runde med felling Ny runde uten felling
Så strikkes resten av rundene med felling på hver runde (Her kan man variere lengden litt på sokken/tåen med når man går over fra felling annenhver omgang til hver omgang) til det er igjen 3 masker på hver strikkepinne. Klipp av garnet og trekk garn enden gjennom de gjenværende maskene felle til tå tåfelling Da gjenstår å strikke sokk / labb nr to 😀 hjemmestrikket sokker Dette ble skrevet og fotografert underveis når jeg strikket et par sokker (selvsagt), det jeg burde ha gjort nå er å strikke sokkene en gang etter min egen oppskrift, men nå bruker jeg så lang tid på strikke sokker at da hadde det ikke blitt ferdig før vinteren var slutt. Disse labbene med bilder og oppskrift ble gjort i mars/april, men glemte bort det hele til jeg nå gikk gjennom noen bilder. Nå er det jo riktig tid for å strikke sokker, så jeg håper oppskriften er forståelig og grei å følge.
Det finnes mange forskjellige måter å strikke (og felle til) hæl og tå på. Jeg og min datter strikker helt forskjellige hæler på sokkene, og vet det finnes andre måter også. På hælen holder jeg meg til denne måten, da jeg synes den er veldig enkel, som sagt så er det man kan enkelt.
Strikke tå / felle til tå gjør jeg litt forskjellig, noen ganger vrir jeg rett masken når jeg feller av, noen ganger tar jeg ene masken løs av og trekker den andre over, eller som her der jeg bare strikker to masker sammen. Det er slik som man finner ut av etterhvert som man strikker, hva man liker best og synes er enklest/penest.
Jeg varierer også litt med antall masker jeg plukker opp på siden, litt ettersom hvor «lang» hælen er. Noen ganger passer det å plukke opp 8 masker, andre ganger 9 masker. Det viktigste er å felle av til man har det opprinnelige antallet igjen til slutt. Her finner du mitt innlegg om regnbuesokken og hvor man får gratis mønster

Ta opp kantmasker

Dette blir en sokk i litt andre farger, men er bare for å prøve å vise hvordan man tar opp kantmaskene når man strikker sokker. Jeg har brukt to farger her, for å vise tydeligere hvordan man gjør det, men i utgangspunktet er det samme tråd som man strikker med før man begynner med kantmaskene man bruker. Når man har kommet så langt som her, så er det to kanter, og man skal plukke opp masker fra begge kanter ta opp kantmasker når man strikker sokker

Her har jeg plukket opp 4 masker ta opp kantmasker når man strikker sokker   ta opp kantmasker når man strikker sokker

Her stikker jeg strikkepinnen gjennom kanten for å hente tråden på andre siden, skal dra den gjennom ta opp kantmasker når man strikker sokker

Her har jeg dratt tråden gjennom   ta opp kantmasker når man strikker sokker

Ferdig med ene siden og ene kanten og har strikket de to neste strikkepinnene på vanlig måte

IMG_4914 (800x533)

Så er det å ta opp masker fra andre kanten, blir på samme måte

Her har jeg tatt opp de 3 første maskene

ta opp kantmasker når man strikker sokker

IMG_4897 (800x561)

IMG_4898 (800x500)

Og da er det bare å fortsette å ta opp maskene helt opp, og fortsette lenger oppe i innlegget igjen, du skal nå fortsette der det starter med: Strikk 15 masker rett på neste pinne, strikk de to siste maskene rett sammen, strikk så de to neste pinnene på vanlig måte. Strikk de to første maskene…
Håper dette var til litt hjelp, og som sagt så se bort fra at det er to farger.

177 kommentarer om “Hvordan strikke sokker / ull labber

 1. Jeg hang med frem til hælstrikkingen, så ramlet jeg totalt av 😉 Tror jeg holder meg til strikking av skjerf (og da helst på rundpinne), selv om jeg faktisk har strikket to gensere også.

  Liker

  1. Hei og takk for kjempefin og enkel oppskrift på sokker. De få parene jeg har strikket strevde jeg veldig med, det har ikke blitt noe favoritt å strikke, men akk så nødvendig her oppe i nord. Endelig kan jeg «overleve» 😅 sokke strikking. Jeg strikker et par i slengen, det letter litt fordi begge blir ferdig samtidig. Bruker da samme garnnøste hvis den veier 100 gram, det var nok til ett par str 39.

   Liker

 2. Jeg har lett masse etter en enkel sokkeoppskrift, og endelig fant jeg denne! Nettopp ferdig med første sokk, og det gikk kjempefint. Tusen takk for fin og enkel oppskrift!

  Liker

  1. Det var hyggelig, husker hvor jeg strevde med første sokkene jeg strikket selv, og prøvde og feilet en del. Så tenkte jeg skulle prøve å skrive ned en enkel oppskrift.
   Lykke til med andre sokken, og mange par etterpå 🙂

   Liker

 3. Hurra! der knekte jeg koden,kjempefin forklaring trinn for trinn 🙂 sto helt fast i felling til tå.mange år siden jeg strikka sokker .tusen takk ❤

  Liker

 4. Tusen takk for at du delar slik ein enkel og flott oppskrift!

  Eg har berre ein liten kommentar å komme med, som kanskje vil spara andre for den hovudbryen eg sleit med…
  Der du forklarer hælen stod eg fast veldig lenge. Det var noko som ikkje stemte kvar gong eg prøvde, før eg endeleg «knakk koden». Det ser ut som du har skrevet feil på andre runde. Slik eg skjønar det skal det auke med 1 for kvar runde; 8 – 9 – 10 – 11 osv, men det står 8 – 8 – 10 – 11. Med dei tala får eg det iallefall ikkje til å stemme.

  Dette er uansett ei enkel og god oppskrift å følge, til og med eg som aldri har strikka før fekk det til!
  Tusen takk! =)

  Liker

  1. Takk for at du sa fra, har rettet det nå 🙂 Jeg skulle nok følgt oppskriften selv en gang.
   Når man prøver for første gang så er jeg slik at jeg følger oppskrifter steg for steg, og da kan det bli litt hodebry med en slik feil. Flott at du fant ut av det og skrev det her.

   Liker

   1. Berre hyggeleg!
    Ja, det var fordi eg har strikka meg nedover linje for linje eg la merke til det. 😉

    Ser eg fekk eit sinna andlet ved sidan av navnet mitt.. Det var slett ikkje meininga!
    Ha ein flott kveld vidare! =)

    Liker

    1. Hyggelig med tilbakemeldinger også 🙂
     Sinna ansiktet kan ikke du noe for, er noe som kommer helt tilfeldig, og ser at det er en del merkelige uttrykk på de ansiktene, så tror jeg skal se om jeg får skiftet over til noe annet der.

     Takk, og ha en flott kveld videre du også 🙂

     Liker

 5. Tusen takk! Det var akkurat denne oppskrifta jeg trengte. Er nå, utrolig nok, ferdig med mitt første sokkepar. Men jeg lurte på en ting nå når jeg skal starte med par nummer to. Blir fellingen akkurat det samme hvis jeg utvider maskeantallet til herrefot? Sikkert et idiotspørsmål, men jeg er helt blank på alt av strikking. Hvis ikke, hvordan blir fellingen?
  Vennlig hilsen Maria

  Liker

  1. Bare koselig 🙂
   Ja jeg bruker samme felling, på en måte. Jeg har alltid igjen 9 masker når jeg skal begynne fellingen på hæl. Slik at om jeg har flere masker på strikkepinnene så strikker jeg flere masker før jeg begynner fellingen, og blir det samme tilbake når jeg strikker vrangt.
   Oppe her står det: «Du har nå 24 masker på ene strikkepinnen, strikk 15 masker rett», har jeg 28 masker så strikker jeg 19 masker før jeg begynner felling (om jeg ikke tenker helt feil, kan se litt nærmere på det i kveld)
   Sidemaskene jeg tar opp varierer ofte, men jeg feller bare slik at jeg har igjen like mange masker på alle strikkepinnene til slutt. Så slik sett er det enkelt å variere str på labbene. På små labber er det kanskje greit å ha mindre masker enn før man feller.
   Og om man gjør en feil eller to så synes det sjelden 🙂

   Liker

   1. Hei..Takk for fin oppskrift😊 Har nå lært meg å strikke flere sokkepar😊👍 Men jeg lurer på når du strikker herresokker,så strikker du 19 masker hvis du har 28 masker på en pinne,altså 4 fler en når du har 24. Betyr d at du tar 4 masker fler hele veien,på resten av sokken..? Hvis du skjønner hva j mener? Da du strikker på rettsiden og skal snu og strikke på vrangsiden osv..At dj hele tiden tar 4 masker mer en ved en damesokk..? Rart spørsmål,så vet ikke om du skjønte hva. J mente😅 Takk igjen😊🥰. Hilsen Therese

    Liker

 6. Hei!

  Takk for super oppskrift! har strikket store deler av sokken på rundpinne (magic loop) og det har funket bra…! Har nå strikket 2 par sokker på en drøy halvannen uke! Men lurer også på herrestr – stemmer det som du skrev i din siste kommentar her? Det er vel kanskje innlysende at man legger opp 56 masker (siden du skrev 28 masker på den ene pinnen)…. Du skriver også at du varierer sidemaskene, men er det ca samme antall som i denne dame-oppskriften (altså 8-9 masker på hver side)? Total lengde på sokken bør vel være 28-30 cm for str 43-45? Eller er jeg helt på jordet? Mange spørsmål her..! Blir veldig takknemmlig for svar. Hilsen Trine-Lise 🙂

  Liker

  1. Så hyggelig 🙂
   Jeg varierer maskeantall en del, både utifra garn, strikkepinne og str. Men på min oppskrift her med samme type garn, str på strikkepinne og strikkefasthet så vil 56 masker passe godt.
   Sidemaskene blir vanligvis 8-9 hos meg, men har fått til 10 noen ganger, når hælen har blitt litt lenger eller jeg har brukt tynnere garn/strikkepinner.
   Tror nok jeg har fått til mindre enn 8 masker også, om det har vært veldig tykt garn osv, men det ser man fort, hvor mange masker det er greit å få med/passer.
   Det har også mye med tykkelse på garn osv, til tykkere garn/strikkepinner til mindre masker blir det å ta opp.
   Total lengde på ca 28-30 cm vil passe bra i str 43-45 ja.
   Det som er så fint med slike sokker er at de er en del elastiske både på bredde og lengde.

   Liker

 7. Hei 🙂
  Tusen takk for kjempefin sokkeoppskrift, og fremgangsmåte, som var godt beskrevet med bilder 🙂 jeg har strikket mye forskjellig, prøvd meg på sokker flere ganger, og alltid har jeg falt ut når jeg kom til hæl! og det gjorde jeg ikke nå 🙂 Blir nok flere par med sokker, skikkelig moro når en først har skjønt det 🙂
  Hilsen
  Monica

  Liker

  1. Bare hyggelig 🙂
   Jeg har strevd så mye selv md hælen, så fant ut at jeg skulle prøve å lage en enkel måte med mange bilder. Kunne sikker vært flere bilder også, men ser ut til at det har hjulpet mange 🙂
   Ja når man først hat fått det til er det kjempemorsomt 🙂

   Liker

 8. Supert!
  Endelig har jeg klart å strikke min første sokk😄😄 Nå skal jeg prøve til minstemor på 4, håper bare jeg klarer å tenke ut de forskjellige antall masker her og der når de blir så små.. Tusen takk strikkeskolen😀

  Liker

  1. Så flott 🙂
   Tror ikke det skal være så vanskelig å «gjøre om» oppskriften til barn, du får prøve deg litt fram.
   Tror jeg skal prøve å skrive ned en barne str på sokker her på bloggen når jeg får tenkt litt selv også, takk for ideen 🙂

   Liker

 9. Tusen takk for flott oppskrift! Har lenge ønsket å strikke sokker, men har ikke funnet noen grei oppskrift som har motivert. Det var helt til jeg fant din. Flotte beskrivelser og masse bilder, gjør det hele så mye lettere. Har nå kommet over «kneika» med hælen, og holder på å strikke riktig lengde 🙂 Er så happy!! 😀

  Liker

 10. Det gikk kjempefint….til jeg kom til: ta opp 9 masker fra kanten… Hvilken kant? Så nå er det blitt to store hull på hver side av sokken… Sokkestrikking er tydeligvis ikke for meg 🙂

  Liker

  1. Jeg er dårlig på forklaringer, så derfor prøvde jeg å ha mange bilder, og ser nå at jeg kunne hatt med et par bilder av hvordan man tar opp masker fra kanten. Skal se om jeg får tatt et par bilder å legge inn når jeg strikker neste hæl.
   Men ser du på bilde nr tolv, så har jeg tatt opp ni masker på ene siden, og skal ta opp på neste side.
   Må prøve å fordele maskene på kanten, noen ganger må man ha flere masker for å få det jevnt, andre ganger færre.
   Du kan også se på bildene fra der jeg strikket barnesokker, om det kan være bedre å se der.
   Får du det ikke til så får du se innom igjen om noen dager, så skal jeg prøve å få lagt ut et par bilder 🙂

   Liker

 11. Dette var en fin oppskrift, likte bildene du har lagt ut, det var de som gjorde at jeg endelig forsto hvordan man strikker og feller en hæl. Nå kan jeg endelig strikke sokker til familien selv 🙂

  Liker

 12. Yess! Jeg fikk det til, helt 100 % nå. Ingen hull eller noe! Wohoo! LYKKELIG! Tusen takk for en fantastisk sokkeoppskrift. Nå blir det mye sokkestrikking framover :-)! God natt!

  Liker

  1. Det var flott!
   Ikke så enkelt når man ikke har gjort det før, ikke uten grunn at mange gruer seg eller strever med hælen på sokker, jeg har hatt mine merkelige hæler tidligere 😛
   Måtte også følge oppskrift punkt for punkt på flere par før jeg lærte det uten oppskrift. Så derfor synes jeg det er veldig hyggelig når mange har nytte av min oppskrift og bilder 🙂

   Liker

 13. Tusen takk for en god oppskrift på sokker. Har aldri strikket sokker før, men med hjelp av din oppskrift, ble det perfekte sokker😉😊

  Liker

 14. Heisan.
  Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt «undervist» i hælfelling, men jeg har aldri fått det til. Ble bare mer forvirret ettersom det jo er flere måter å felle hæl på. Etter å ha lest bloggen din, har jeg endelig fått til å strikke ullsokker. Har vel strikket ca 10 par til nå og tar meg i å lete etter kun sokkegarn når jeg er innom garnbutikk 😉 Eneste minusen er at familien stadig legger inn bestilling. Hehehe. Akkurat nå strikker jeg sjøvotter som en avveksling.
  Tusen takk for god oppskrift 😉
  God helg 😉

  Hilsen Hanne Sofie 😉

  Liker

  1. Så hyggelig å lese 🙂
   Det er litt å finne riktig oppskrift, og så å knekke «koden». Jeg strevde så selv første gangene, og det ble nok så som så med resultatet også, men det kom seg for hvert par 🙂
   Jeg synes det er litt mer morsomt å strikke med farger osv, og når jeg skulle ta bilder og legge ut så syntes jeg det viste bedre med farger og tykke masker.
   Takk for tilbakemelding, og god helg til deg også 🙂

   Liker

 15. Ser det er en stund siden denne ble publisert, men kom over den nå når jeg skulle strikke meg strømper/sokker for første gang….
  …..og takket være denne trinn for trinn oppskriften fikk jeg det til, selv om det mest avanserte jeg har strikket tidligere er rette putetrekk og ett Strikketeppe….
  har enda igjen en sokk, men satser på det går like greit som den første 😉
  TUSEN TAKK 🙂

  Liker

  1. Så flott at du fikk det til, og morsomt at det var med denne oppskriften.
   Det blir enklere forhver sokk, så håper du får strikket mange sokker framover, ha en flott strikkedag 🙂

   Liker

 16. Nok en gang takk for fantastisk fremgangsmåte 🙂
  Jeg Har ei facebookgruppe der jeg og medlemmer deler ulike tips og ideer. Ett av albumene der går på tekstil og garn.
  Kan jeg få lov å legge inn en link til denn bloggen din der, slik at fler kan få glede av din fremgangsmåte ?

  Liker

   1. Tusen takk 🙂 da legger jeg inn linken til bloggen din. Har lyst til å prøve meg på fler prosjekter etterhvert selv, så jeg kikker nok innom igjen 🙂

    Liker

 17. Hei ☺️ Fantastisk oppskrift! Sitter no og skal lage hælen på sokken.. Men skjønner ikkje hva du meiner med; ta den løse masken over? Hva mener du med det?

  Liker

 18. Har strikka eit par sokker, men slit med å ta opp masker frå kanten ved hælfellinga. Blir av og til «hol», spesielt på den eine sida. Pleier du å ta av første maske når du strikkar bakstykke på sokken?

  Liker

  1. Hei, ja jeg tar av første masken, og prøver holde tråden «stram».
   Om det er litt «løse» masker i kanten, så tar jeg opp maskene en «omgang» innenfor, om det ble forståelig? Da kan man regulere litt, og den «løse» kanten synes ikke.

   Liker

 19. Hei!
  Jeg har kommet til fellingen nå. Lærte meg å strikke for en uke siden, så det å lese oppskrifter er utrolig vanskelig 😉

  Skal jeg felle ned til 3 masker med en gang, eller går dette over flere runder?

  Liker

  1. Forresten; resten gikk veldig greit, men måtte søke opp film på den kanthentinga, men det går jo fint når alt ligger på YouTube 😀

   Liker

 20. Tusen takk for ei kjempe god opskrift på lubbe strikk! Takket være denne så klarer eg å strikke helt på egenhånd uten hjelp til hæl😊 men dersom eg legg opp til 10 m på kvar pinne, korleis rekner en ut ved rett aantall m start på hælstrikk ? Med 12 m så er d start m 15…

  Liker

  1. Hei, så hyggelig å lese 🙂
   Med 10 masker på hver pinne så kan du se på oppskriften her https://boerboelheidi.com/2014/02/13/hvordan-strikke-sokker-til-barn/
   Der er det 9 masker på hver pinne, men tror nok at det går greit med å starte på m 11 med 10 masker også, eventuelt m 12. Prøv å se hvor bred hælen blir, ofte er bredden på hælen litt individuelt hva man liker.
   Jeg har forøvrig laget noen rare hæler underveis, men trøsten er at ikke så mange ser under foten 😀
   Håper det var til litt hjelp 🙂

   Liker

 21. Halleluja!!! Endelig en forståelig oppskrift på sokker/labber for meg, som må ha ting inn med t-skje tydeligvis. Har strikka den første labben min 😃 Men ser at jeg kunne hatt den litt større (tynt garn kanskje?) om jeg vil strikke en større sokk, da blir jo hele oppskrifta hebraisk da? Eller.. Hvor mange masker da, strikke hvor mye før og etter felling osv 😪
  Veldig takknemlig om du har tid til å svare altså. Tusen tusen takk. 👏🏼👏🏼👏🏼
  Hilsen Tove

  Liker

  1. Hei, så flott! 🙂
   Strikker du i tykkere garn vil sokken bli større, eller gå opp i strikkepinne størrelse.
   Men noen ganger vil man ha bruk for flere masker, og har skrevet litt om det tidligere oppe i kommentarfeltet

   «Oppe her står det: «Du har nå 24 masker på ene strikkepinnen, strikk 15 masker rett», har jeg 28 masker så strikker jeg 19 masker før jeg begynner felling (om jeg ikke tenker helt feil, kan se litt nærmere på det i kveld)
   Sidemaskene jeg tar opp varierer ofte, men jeg feller bare slik at jeg har igjen like mange masker på alle strikkepinnene til slutt. Så slik sett er det enkelt å variere str på labbene. På små labber er det kanskje greit å ha mindre masker enn før man feller.
   Og om man gjør en feil eller to så synes det sjelden :)»

   Jeg har nesten alltid 9 masker igjen på strikkepinnen før jeg begynner å felle, når det er til voksne jeg strikker.
   Resten av oppskriften blir veldig likt, står litt i kommentarfeltet der også 🙂 Ellers har jeg oppskrift på barnesokker her på bloggen også, om du vil ha de mindre, der tror jeg det står litt i det kommentarfeltet om hvordan endre på str også.

   Jeg syntes dette var vanskelig selv lenge, men plutselig så «sitter» oppskriften på en slik måte at man kan forandre på stort sett alt og det går av seg selv.

   Håper dette hjalp deg litt på vei 🙂 Og er det noe helt konkret du står fast på om du skal endre maskeantallet selv, så bare spør igjen når du kommer dit du lurer på noe 🙂

   Liker

   1. Jeg skjønner ikke helt den herreoppskrifta jeg. Jeg skjønner at jeg skal ha 28 masker, og at jeg skal ha 19 masker før jeg begynner med felling. Men hva er antallet man starter med? Blir det å starte med 7 masker vrang som det er beskrevet over?

    Liker

 22. Tusen takk for en lett forståelig oppskrift på sokker! Har lenge «mannet meg opp» til å lære meg å strikke sokker, men har ikke kommet dit….før jeg fant din instruksjon. Superlett å følge, og jeg har nå strikket min første sokk i en alder av 61 år 😃👍

  Liker

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 😀
   Ofte så gruer man seg på forhånd, og så er det ikke alltid så vanskelig likevel 🙂
   Jeg måtte nok strikke noen sokker før jeg syntes det var enkelt, men etterhvert så «satt» det, og det er så morsomt når man får til noe man på forhånd har sett for seg er vanskelig 🙂
   Lykke til med mange sokker fremover 😀

   Liker

 23. Så herlig at du har lagt ut oppskrift med bilder. Godt forklart også. Jeg har klart å strikke 4 par, er på femte… Tusen takk for god hjelp😃

  Liker

 24. Hei!

  Takket være denne oppskriften, har jeg endelig lært å strikke sokker, men da kun sokker med 12 masker på hver pinne 😂 (Finner nok ut av det etterhvert). Tusen, tusen takk! ❤

  Liker

  1. Jeg har oppskrift på sokker til unger også 🙂
   Og leser du litt i kommentarfeltet så tror jeg det skal stå litt forskjellig der 🙂
   Om du vil holde deg på 12 masker en stund til er det jo fint å variere størrelsen med tykkelse på strikkepinner og/eller garn også 🙂
   Takk for hyggelig tilbakemelding, håper det blir mange par med sokker hos deg 😀

   Liker

 25. Jeg vil også takke! Det var så flott å se bilder og følge med på teksten. Strikka «min første hæl» på torsdagskveld. Nå er det snart tåfelling som står for døren. Veldig flott å finne dette på internett.

  Liker

 26. Heihei!
  Tusen takk for fantastisk trinn for trinn oppskrift. Men en ting jeg ikke skjønner og som jeg ikke finner svaret på: når jeg har plukket opp maskene på begge sider og strikket de to andre pinnene som vanlig: så ender alltid tråden «midt i pinnen». Da blir det helt kaos i hodet mitt pga tåfelling osv ;P Hva gjør jeg feil? Blir superglad for svar 😀

  Liker

  1. Hei, Jeg har prøvd å se på bildene i bloggen for å skjønne hva du mener, men skjønner ikke helt. Regner med at du har sett på bildene på bloggen og sammenlignet?
   Har du mulighet til å ta bilde av det å sende? Melding på fb siden til bloggen eller til heidi(at)eiesar.com så kanskje jeg kan hjelpe 🙂

   Liker

 27. Hei endelig forstår jeg det å strikke sokker tusen takk😊😊 men lirer på en ting pinne nr 1 er der du startet i utgangspunktet??

  Liker

  1. Hei, så flott 😀
   Nå måtte jeg tenke meg litt om, litt mer naturlig når jeg sitter å strikker. Pinne nr 1 er den første man strikker rett og vang med, på oversiden av foten, om det var forståelig? Pinne nr 3 og 4 er de under foten, bare rettstrikking.

   Liker

   1. Ok har gjort feil jeg da for jeg har tatt utgangspunkt i tråden som henger i begynnelsen….der starter jeg fra begynnelsen av men blir vel egentlig pinne2da siden opoleggsmaskene er på pinne 1??

    Liker

     1. Jeg begynte felling på det jeg kaller pinne 1 der strikketøyet begynte …mulig jeg ikke har forstått rett allikevel da😢😢jeg då var så kry av å strikke sokker😱Kan ta bilde ved neste sokk…får jo bare strikke andre likt og så de blir like iallefall

      Liker

      1. Men det kan hende det blir rett likevel 🙂 Får du fellingen på sidene av sokken, så er det riktig. Jeg har ikke noen strikking av sokk for meg akkurat nå, men håper du får det til.
       Du kan gjerne sende meg bilde av hvordan det ser ut, om du vil. Så kan jeg se på det 🙂

       Liker

 28. Hei!
  Så utrolig herlig oppskrift, lett å følge og forstå. Tusen takk, kom virkelig til god hjelp og jeg fikk strikket mine første sokker før jul 😀

  Liker

 29. Hjelp!!!!jeg har visst strikker med foe store pinner for det spriker sånn mellom overgangene til nye pinner😢 Er nesten ferdig med en sokk er det noe jeg kan gjøre ??? Kristin

  Liker

  1. Hei, nei ikke når det først har blitt sånn. Men en del av det kan gå sammen når det blir vasket, kommer litt an på hvor mye det spriker.
   Det hadde kanskje vært strammere med tynnere pinner, men hos meg var det «trening» som skulle til, og nå etter veldig mange par sokker så hender det fremdeles at det kan bli litt løst i overgangen mellom strikkepinnene, men ikke mer enn at det blir borte i vask.
   Spriker det alt for mye så prøv litt tynnere strikkepinner på neste par, og prøv å stramme litt når du kommer til overgangen og begynner på ny strikkepinne.
   Håper du ikke mister motet, men fortsetter. Ikke alt man tenker på til å begynne med 🙂 Lykke til 🙂

   Liker

  1. Jeg vet ikke med maskesting, har aldri prøvd. Men du ser sikkert fort om det hjelper 😊
   Jeg har alltid brukt garn som kan vaskes i maskin, så vet ikke hvordan det er med håndvask.

   Liker

 30. Tusen takk for at du tok deg tid til å lage denne oppskriften, den gjorde at jeg endelig lærte meg å strikke sokker ! 🙂

  Liker

 31. Takk for forklarende oppskrift, jeg har strikket mine første ullsokker.
  Hilsen hun som måtte Google hvordan man skrikket vrang 😂

  Liker

 32. Takk for fin oppskrift! Har fått til å strikke fire/fem par med samme antall masker som deg og er storfornøyd med det.
  Nå skulle jeg i gang med herresokker med 16 masker på hver pinne. Gjorde slik som jeg forstod i kommentarfeltet, med å ikke felle på andre pinne før det er 9 masker igjen. Det ble helt feil. Sitter igjen med flere masker på høyrepinne, og har ingen igjen på venstre etter hull. Kan du hjelpe meg til å forstå dette med hælfellingen?

  Liker

  1. Hei, så fint du har fått til sokkene 🙂 Dessverre klarer jeg ikke å forklare på noen annen måte enn det som allerede er i innlegget/kommentarfeltet 😔
   Kanskje det kan hjelpe å begynne på nytt?

   Liker

 33. Super oppskrift!
  Kan den inn og ut, og har strikket mange sokker av dame oppskrifta. Du har ikke vurdert å legge ut en samme oppskrift til herre?
  Har lest alle kommentarene, men forstår virkelig ikke hvordan jeg skal legge opp, felle hæl, helle tå hvis det ikke står punkt for punkt… *ler*

  Liker

  1. Tusen takk 🙂 Så flott at du har strikket så mange par 😀
   Jeg har ikke tenkt på de, men skal aldri si aldri 🙂 Får jeg litt for god tid en gang så kanskje det kommer 🙂
   Men fant igjen en «beskrivelse» jeg skrev til noen andre, vet ikke om den kanskje kan litt imellomtiden 🙂

   Utgangspunktet er 64 masker, 16 masker på hver strikkepinne til å begynne med.

   Starter fra der jeg på bloggen har 24 masker på ene strikkepinnen (2×12), der har du da 32 masker.

   Ta 1 maske løs av, strikk 21 masker rett, ta 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av (og snu den), strikk 13 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 14 masker rett, 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 15 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 16 masker rett, 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 17 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 18 maske rett , 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 19 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 20 masker ett, 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 20 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen

   Nå har du 22 masker på en strikkepinne, ta en maske løs av, strikk 10 masker ett, ta en annen strikkepinne og strikk de andre 11 masker rett.

   Jeg pleier «alltid» å strikke så jeg ha igjen 9 masker før jeg begynner på hælfellingen, men når det er så mange masker som over her, så tror jeg det kan bli litt feil. Så da tok jeg 10 masker og regnet utifra det. Kan hende man skulle tatt 11 masker også, men prøv det jeg har skrevet og se om det ser geit ut 🙂

   Da er det bare å følge resten av oppskriften, nesten. Siden det er en herresokk (stor str) så blir det kanskje naturlig å ta opp litt flere masker på siden. Jeg bruker å ta opp ca 9 masker, men ta opp det antallet som får det til å se naturlig ut. Det skal være lik avstand mellom maskene du tar opp, se bilder på bloggen.

   Og så skal du prøve å se bort fra antall masker jeg har skrevet på neste «type» felling, der har ikke maskeantallet så mye å si, Der er det viktigste å strikke x antall masker fram til de to siste maskene på to av strikkepinnene (se hvilken på bloggen) , og de to første maskene på de to andre strikkepinnene.
   Antall fellinger/omganger kommer an på hvor mange masker du tok opp, og hvor mange du vil ha igjen på strikkepinnene (hvor brei sokken skal være)
   Strikker du sokken med ett/vrang på oversiden av sokken, anbefaler jeg omtrent det maskeantallet du startet med når du skal avslutte fellingen.
   Strikker du bare rett vil jeg anbefale å felle litt mer på oversiden.

   Liker

 34. Veldig fin oppskrift som t.o.m jeg skjønner. Men selv om jeg følger oppskriften til punkt og prikke, ender jeg ALLTID opp med 4 masker igjen på den andre strikkepinnen, når det står at jeg ikke skal ha noen igjen på den, når jeg strikker på helen. 😢

  Liker

  1. Jeg tenkte jeg kanskje har skrevet noe feil, men siden ingen andre har kommentert akkurat den delen, så håper jeg den er riktig.

   Du skriver alltid, har du prøvd flere ganger, du har startet helt fra nytt hver gang? Og regnet maskene hele veien, slik at du vet det er riktig underveis?
   Eneste jeg kan tenke mek kan hjelpe, er om du bare tar en liten pause, og så starter på ny frisk, uten å tenke på de andre gangene du har prøvd 🙂 Lykke til, og gi meg gjerne tilbakemelding igjen på hvordan det går 🙂

   Liker

   1. Da fikk jeg litt hjelp. Og nå strikkes det så det suser. Bare jeg som rota litt. 🙈

    Takk igjen for en god og enkel oppskrift. Har andre venninner som også aldri trodde de skulle klare å strikke sokker, helt til jeg viste dem denne oppskriften her. 😀👍

    God jul! 😀🎅🤶

    Liker

 35. Hei igjen!
  Er så takknemlig for denne oppskriften, men en ting jeg aldri klarer er å regne ut hælen, dersom jeg har flere masker til feks herrestørrelse.. Det blir alltid feil. Har du en enkel forklaring her og? 😀

  Liker

  1. Hei, så flott å lese 😀 Mindre flott det med herrestørrelse.
   Har du sett på kommentarfeltet? Har skrevet noen forslag der, men vet ikke hvor enkle de er å forstå. De kommentarene jeg har skrevet i kommentarfeltet er litt spredd, men håper de kan være til litt hjelp 🙂

   Liker

 36. Hei keg prøvde å øke mansker til 56 masker også leser jeg i kommentarfeltet at da jeg skal starte på hæl felling skal jeg felle som beskrivelsen men starte med 19 rett istede for 15. Men jeg sitter igjen med 4 masker da jeg er ferdig med ant felle runder. Hva gjør jeg med de? Og hva har jeg gjort galt ??

  Liker

  1. Hei, du er ikke første som har nevnt dette siste tiden. Så jeg satte meg for å strikke en sokk med samme antall igjen, for å se. Det gikk helt greit, men så gikk det plutselig opp for meg hvor «feilen» kanskje er. Når du strikker 19 rett isteden for 15, så må du strikke tilsvarende på neste omgang. Om du forstår hva jeg mener?
   I hovedoppskriften står det «ta første maske løs av, og snu den Strikk 7 masker vrang» Der må man da strikke 11 masker vrang. Og så fortsetter man til det er tomt.
   Vet ikke om du forsto hva jeg mente, og om det kan være det som er «feil»?

   Liker

   1. Jeg tror jeg skjønner hva du mener. Skal prøve og om det ikke går så spør jeg igjen jeg vettu. Tusen takk for all hjelp

    Liker

 37. Hei! Denne oppskriften er helt fantastisk, og jeg mener at den gir absolutt det fineste resultatet😊 Jeg ønsker bare å komme med et lite tips som du kan skrive opp dersom det finnes andre som meg som må få det inn med teskje😅 Det burde være en selvfølge at man henter opp maskene med samme strikkepinnen som man har de åtte maskene på, men jeg har klart å misforstå og rotet meg helt bort når jeg skal hente opp masker langs kanten😅 Dersom
  du skriver at du henter opp maskene med samme pinnen kan det hende at andre slipper å rote så fælt som jeg har gjort med hvilken pinne som skal brukes og ender opp med å hente inn flere enn de fem jeg allerede har😂 Takk igjen for en fantastisk oppskrift og god jul!

  Liker

  1. Takk for det 😃
   Tror det skal vises på noen bilder, de ligger nederst i innlegget, siden de ikke var med da jeg skrev innlegget. Men skal se om jeg eventuelt får det med i teksten også. Alltid greit med tips 😉

   Liker

  2. Og der sende jeg svaret avsted før jeg var ferdig.
   Bildene av hvordan man tar opp maskene var heller ikke med i utgangspunktet, men kom etterpå, siden det var flere som lurte på hvordan man tok de opp. Så tilbakemeldinger slik er veldig flott 🙂
   Takk, og en riktig god jul til deg også 🤶

   Liker

 38. Hei, jeg lurer på om du har oppskrift på en annen type hel også?
  Denne typen du viser her blir alltid klumpete når jeg strikker sånn. Jeg vet at det er en annen måte, som ikke blir så ‘firkantet’, men jeg finner ikke oppskrift…
  Takknemlig for all hjelp!

  Liker

   1. Takk for kjapt svar. Jeg har googla og funnet noen videoer,
    men enten viser kun samme hel som du viser – på FB gruppa om ‘strikke sokker’ har jeg fått ei lenke som ikke virka – 😞 får bare prøve videre…

    Liker

   2. Takk for kjapt svar. Har prøvd på ‘vi som strikker sokker’, men kun fått ei lenke som ikke finnes lenger😔 Får bare Google videre…

    Liker

 39. TUSEN TAKK 😍 for st du tok deg tid til å lage en så flott oppskrift og sokkene ble kjempe fine både hælen og tåa 👍 gleder meg til å fortsette å strikke med denne oppskriften 😃

  Liker

 40. Tusen takk for super oppskrift med bilder og forklaringer 🤩 Dette er mitt første sokkepar og er snart ferdig med sokk nr 2 💪🏼 har justert tallene til å passe en herrefot så snart blir det en glad samboer som får seg varme ullsokker 😍

  Liker

 41. Hei ang å felle hælen til herrelest.Hvis man har 28 masker på en pinne,så strikker eg 17 maske rett osv og snu å strikke 9 maske vrang osv til eg e færdig å felle.Hvor mange maske skal eg sitte igjen med på pinnen før eg tar opp maske på sidene? E det 18 maske eller 20 maske eg skal sitte igjen med?

  Liker

 42. Kan du legge ut oppskrift på hælen ang herrelest? Eg Finn ikke oppskrift på det.Får til på damelest og det e den fineste hælen eg har strikka😊 Men får ikke helt til på herre lest.

  Liker

  1. Det står som en kommentar lenger oppe her, men kopierte den, så legger den inn i svaret her 😊

   Utgangspunktet er 64 masker, 16 masker på hver strikkepinne til å begynne med.

   Starter fra der jeg på bloggen har 24 masker på ene strikkepinnen (2×12), der har du da 32 masker.

   Ta 1 maske løs av, strikk 21 masker rett, ta 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av (og snu den), strikk 13 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 14 masker rett, 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 15 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 16 masker rett, 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 17 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 18 maske rett , 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 19 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen, strikk 1 maske vrang, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 20 masker ett, 1 maske løs av, strikk 1 maske rett, ta den løse masken over, strikk 1 maske rett, snu.

   Ta 1 maske løs av, strikk 20 masker vrang, strikk 2 masker vrang sammen

   Nå har du 22 masker på en strikkepinne, ta en maske løs av, strikk 10 masker ett, ta en annen strikkepinne og strikk de andre 11 masker rett.

   Jeg pleier «alltid» å strikke så jeg ha igjen 9 masker før jeg begynner på hælfellingen, men når det er så mange masker som over her, så tror jeg det kan bli litt feil. Så da tok jeg 10 masker og regnet utifra det. Kan hende man skulle tatt 11 masker også, men prøv det jeg har skrevet og se om det ser geit ut 🙂

   Da er det bare å følge resten av oppskriften, nesten. Siden det er en herresokk (stor str) så blir det kanskje naturlig å ta opp litt flere masker på siden. Jeg bruker å ta opp ca 9 masker, men ta opp det antallet som får det til å se naturlig ut. Det skal være lik avstand mellom maskene du tar opp, se bilder på bloggen.

   Og så skal du prøve å se bort fra antall masker jeg har skrevet på neste «type» felling, der har ikke maskeantallet så mye å si, Der er det viktigste å strikke x antall masker fram til de to siste maskene på to av strikkepinnene (se hvilken på bloggen) , og de to første maskene på de to andre strikkepinnene.
   Antall fellinger/omganger kommer an på hvor mange masker du tok opp, og hvor mange du vil ha igjen på strikkepinnene (hvor brei sokken skal være)
   Strikker du sokken med ett/vrang på oversiden av sokken, anbefaler jeg omtrent det maskeantallet du startet med når du skal avslutte fellingen.
   Strikker du bare rett vil jeg anbefale å felle litt mer på oversiden.

   Liker

 43. Tusen takk for denne flotte oppskriften og forklaringen! Lillebror synes det var så trist at han aldri mer skulle få hjemmestrikka sokker etter at farmor døde. Det måtte jeg gjøre noe med, og du var redningen for ei som ikke har strikket sokker før😃

  Liker

 44. Kom meg helt til tre masker igjen på hver pinne også skulle man dra tråden igjennom. Da blei det ett stort hull da den ikke tettet seg når man dro tråden igjennom de man hadde igjen så måtte sy den, men synes ikke det blei så pent. Hvordan tredde du tråden?

  Liker

  1. Litt usikker på hvorfor det ble hull hos deg. Jeg tar tråden jeg strikker med og putter den i maskene som er igjen, og drar. Syr den fast med det samme så det ikke løsner, eller åpner seg igjen.

   Liker

  1. Må innrømme at jeg ikke vet helt sikkert hva som menes med forsterket hæl. Om det er en måte å strikke på, eller man bruker et annet garn til det vanlige garnet når man strikker hælen.
   Før så strikket jeg sokker (med denne oppskriften her) med «hælgarn» pluss det vanlige garnet når jeg strikket hælen, slik at det ble to tråder når jeg strikket hælen.
   Husker ikke helt hva det «hælgarnet» var, men var et nokså sterkt litt tynnere garn, slik at hælen ble sterkere, og ikke ble slitt så fort.
   Vet ikke om dette hjalp deg noe mer 😊

   Liker

 45. Hei! Når jeg feller på hælen så blir det fint på ene siden av sokken,men på andre siden blir det hull. Det ser ut som om maskene blir alt for slakke. Jeg har prøvd å strikke stramt,felt vridd rett og rett men det blir ikke bra. Hva gjør jeg feil tro?

  Liker

  1. Hei, jeg vet egentlig ikke. Er det på samme side hele tiden, slik at du på en måte feller litt løsere på en bestemt side?
   Jeg feller alltid rett, bruker ikke vridd eller noe annet, så er ikke sikker på hva det kan være, annet enn at maskene er litt løsere på den siden.

   Liker

    1. Da må det på en måte være en forskjell på hvordan maskene er på den siden, men jeg forstår ikke helt hvordan, eller hva man kan gjøre med det, når du har prøvd å strikke strammere allerede.

     Liker

 46. Endelig har jeg klart å strikke min første sokk!!🤩 Superstolt!! Har strikka i flere år men aldri skjønt sokkeoppskrifter. Men denne var fin!👌🏻

  Liker

 47. Hei🙂er så fornøyd med denne greie og lettforklarte oppskriften.
  Har strikket maange par,er så kjekt!!Spesielt når det er garn som gir forskjellig mønster.Gøy at alle blir forskjellige 🙂🙂

  Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..