Overoppheting og smerter hos hund

Vi gikk en liten tur i går ettermiddag, ikke sikker på hvor mange grader det var, men var ikke slik spesielt varmt, synes jeg… Vi gikk vel 30-40 min, hadde tenkt å gå lenger, men så på Amanda at hun ble varm, så vi gikk hjemover isteden.

Jeg ble virkelig bekymret når vi kom hjem, Amanda peste så mye at det var like før jeg hentet hageslangen (hun lå på verandaen en stund etter vi kom hjem) Jeg har heldigvis temperaturmåler til henne, så sjekket tempen, og den var normal, tror jeg.
Men jeg var veldig usikker i forhold til heteslag/overoppheting, man skal være veldig obs på slik hos hunder. Heldigvis drakk hun bra med vann, noe som hjelper mye, så var bare å passe på å skifte vann ofte… vannet til Amanda må skiftes nesten hver gang hun har drukket en gang, men det er en annen historie.

Symptomer på overoppheting/ heteslag hos hund kan være: Peser/sikler mye, rask puls, forhøyet kroppstemperatur, slimhinnene i øyne og munn er tørre og røde, kaster opp/diare, ustø, mistet bevisstheten.

Hva gjør man?
Det kan haste veldig, kjøl den ned med vann (dusj eller dynk den med vann, våte håndklær/andre klær kan bløtes og legges på hunden) Bløt først undersiden (buken, bryst og innsiden på lårene) på hunden. Bruk kaldt men ikke iskaldt vann, hunden kan få sjokk om du bruker iskaldt vann. Få i hunden vann. Det hjelper også å være rolig selv for å roe ned hunden.
Er man ute i nærheten av vann er det veldig bra å la hunden vasse, helst opp til buken for at den får avkjølt seg.
Ring veterinæren! Kan hende de vil ha inn hunden til en sjekk selv om den kommer seg fort, eller bare for å få råd om hva du skal gjøre.

Her er Amanda etter turen vår

 

 

 

 

Jeg er veldig glad hun roet seg forholdsvis fort, må innrømme jeg har en tendens til å bekymre meg litt noen ganger. Men med en voksen hund jeg kjenner er det litt enklere.
Vi hadde jo nærmest klippekort hos veterinæren når Amanda var liten (mindre), det var jo aldri noe alvorlig, men galt nok for oss der og da, spesielt når Amanda hylte av smerter.
En hund skjuler smertene sine så lenge den kan, og en Boerboel skal være utrolig syk med veldige smerter før de viser det, ettersom jeg har forstått.
Om Boerboel ikke kjenner smertene på samme måte, eller det er det at den ikke viser de vet jeg ikke, og håper jeg aldri trenger å finne det ut heller. Amanda var ihvertfall veldig tydelig på at hun var syk da hun var valp, men er kanskje der det ligger, at hun bare var en liten valp.
Det er uansett veldig viktig å sjekke hunden regelmessig, uansett om det er en Boerboel eller ikke, mye kan helbredes/gjøre noe med om det oppdages fort nok.

 

I morges når vi sto opp så regnet det, jeg som hadde så mange planer for dagen i dag, ute. En rask sjekk på yr viste at det skal bedre seg mye utover formiddagen, så da satser jeg å det.

Luftet Kaos og hadde han i hundegården, og han viste at han har god hukommelse. Når han har vært her før så har det som oftest vanket en godbit og/eller klapp og kos etter han har kommet innenfor grinden. Når han kom inn i hundegården i dag så tverrsnudde han og sto å ventet… flaks at det stort sett alltid er noe i lommene mine som hunder kan spise… etterpå så var det rett inn i hundehuset.
Så var det å lufte Amanda, hun er jo så «smart» at hun ikke lar regnet affisere seg, ned å hilse på Kaos, som faktisk kom ut av hundehuset for å hilse tilbake, de fikk nå tisset fra seg veldig fort…
Etterpå var det å rusle omkring i hagen og snuse og se seg om, det regnet mer, men pytt, man tørker da igjen etterhvert. Slik er det ellers om det regner og hun må luftes, hun bryr seg overhode ikke om at det plasker ned.
Vi var på en kveldstur for en tid siden, det regnet da vi dro, og regnet hele turen, Amanda var like blid og svinset rundt som om ingenting kom ned fra himmelen. Hun stoppet opp for å riste seg en og annen gang, og så er det å gå videre.
Jeg har jo så flott regndekken til henne, men det blir for varmt å bruke på sommeren, spesielt til henne. Så får vente på høstværet igjen før vi tar på det.

 

2 kommentarer om “Overoppheting og smerter hos hund

 1. Jeg skjønner godt at du ble bekymret av den pesingen der, spesielt i den nederste videoen høres det ekstra ille ut. Nå vet jo ikke jeg hvor hurtig den vanlige pesingen til Amanda er, men hadde det vært Nairo som hadde pest sånn, da hadde jeg vært veldig bekymret!

  Liker

  1. Den nederste videoen er etter hun gikk inn, og jeg var veldig bekymret en stund her ja. Hun peser jo fort om hun blir varm osv, men i går var ille, og selvsagt var jeg alene.
   Jeg er vanligvis veldig forsiktig med hund og varme, men syntes ikke det var så veldig varmt i går.
   Nå klarer jeg heldigvis å være nokså rolig i situasjoner hvor det kan være noe, så det hjalp på litt for både meg og Amanda. Jeg har også lav terskel for å ringe veterinæren om jeg føler for det, men så nokså fort at det gikk bra i går.

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..